MAURICE VAN TURNHOUT

1. Wij zijn nooit modern geweest: Pleidooi voor een symmetrische antropologie Bruno Latour Sommige boeken scheppen hun eigen referentiekader, en Bruno Latours 'Wij zijn nooit modern geweest' is zo'n boek. Met methodisch raffinement blaast Latour al onze aannames over de scheidslijnen tussen natuur en cultuur omver. Maar deel hem niet in bij 'postmodernisme', want dat pikt hij niet. Verplichte kost voor iedereen die de hedendaagse filosofie op de voet wil volgen.

2. Wat is politiek? Claude Lefort In deze essaybundel werkt Claude Lefort (1924-2010) op briljante wijze de verwantschap tussen democratie en totalitarisme uit. Hij waarschuwt voor 'politicide', de belofte van de totalitaire leider om verdeeldheid op te heffen met een agenda die rechtstreeks uit het hart van de samenleving komt. Zo'n belofte luidt de doodsklok voor het politieke proces.

3. De essentie van Spinoza Maarten van Buuren Spoiler: de essentie van Spinoza is 'Volg je natuurlijke aandriften en begeerten, maar beteugel ze met de rede'. Dat schrijft althans Maarten van Buuren, in deze toegankelijke en zeer persoonlijke inleiding op het werk van 'de belangrijkste (filosoof) van Nederland en misschien wel van de hele wereld.'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden