Maurice de Hond 'Mijn dochter van drieënhalf werkt veel op de iPad'

Bent u een lezer?
"Dat geloof ik wel, maar de manier waarop ik lees is ingrijpend veranderd. Als ik het aantal letters zou tellen, zou ik nu waarschijnlijk veel meer lezen dan vroeger. Maar toen las ik ontzettend veel boeken, nu spring ik voortdurend heen en weer tussen artikelen, rapporten, nieuwsberichten, links via Twitter of andere kanalen. Een boek lezen doe ik als ik op vakantie ben. En sinds ik een iPad heb, merk ik dat ik ook dan minder lees."

Vindt u dat jammer?
"Nee hoor. Kennelijk vind ik dan andere dingen leuker en belangrijker. 'Borgen' kijken op de iPad bijvoorbeeld."

Wat las u als kind?
"Vooral veel series: 'Arendsoog', 'Bob Evers' en 'Biggles', geweldige pockets over een Engelse gevechtspiloot. En ik herinner me een serie van Jaap ter Haar over geschiedenis, die vond ik ook heel mooi."

Leest u van papier, of gebruikt u liever een e-reader?
"Dat gaat door elkaar. Een e-reader gebruik ik in de zon en op het strand, de iPad meer thuis en papieren boeken kunnen overal voorkomen. Als ik de keuze heb, koop ik ze elektronisch, maar soms zijn boeken alleen op papier beschikbaar. En als ik op Schiphol ben, loop ik vaak even bij de AKO binnen, en dan koop ik een paar boeken."

Wat ligt er nu op uw nachtkastje?
"Nou, dat is vrij leeg momenteel. Ik ben net in Cuba geweest en daar heb ik veel gelezen. Een Grisham, 'VSV' van Leon de Winter, 'De eetclub', 'De wielermaffia' en zo nog wat boeken."

Zijn er boeken die uw leven hebben veranderd?
"Kort geleden heb ik 'Out of Our Minds' van Ken Robinson gelezen, een prachtig en heel belangrijk boek over wat er mis is met de manier waarop het onderwijs nu ingericht is, en hoe dat zou moeten veranderen. Kinderen zijn voortdurend online, digitaal en interactief bezig, maar als ze naar school gaan leren ze hoe het vroeger was. Dat is stuitend, en het kan anders. Mede geïnspireerd op wat Robinson beschrijft, ben ik samen met anderen een nieuw schooltype aan het ontwikkelen. Ik heb een dochter van drieënhalf. Als er niet snel iets verandert aan de hedendaagse scholen, blijft ze thuis als ze vier wordt."

Zijn er geen boeken die u aan haar zou willen doorgeven?
"Kinderen van nu worden heel anders gewired dan wij ooit. Mijn dochter werkt veel op de iPad. Ik download prentenboeken voor haar met bewegende beelden, letters, er wordt tegelijkertijd voorgelezen. Veel minder saai dan een boek lezen."

Maurice de Hond (1947) is opiniepeiler, ondernemer en initiatiefnemer van de Steve JobsSchool.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden