Matties

De Nederlandse dj Martin Garrix heeft veel gemeen met Justin Bieber.

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

Ze zijn echte matties, het veelbesproken Canadese tieneridool Justin Bieber en de Nederlandse dj Martin Garrix. Enthousiast omhelsden ze elkaar afgelopen weekend in Milaan, tijdens de uitreiking van de MTV-awards - Justin won er vijf, Martin ééntje. Een maand eerder waren ze nog samen op stap in Amsterdam. Justin deed een bliksembezoekje en ze hingen in coffeeshop The Greenhouse en het Okurahotel. Martin zette een paar blije foto's op zijn Instagram-account.

De levens van de 21-jarige Justin en de 19-jarige Martin lijken nogal op elkaar, in al hun onwerkelijkheid. De jongens vliegen de wereld over in privéjets, scoren monsterhits, treden op voor tienduizenden fans, veroorzaken hysterie overal waar ze zich laten zien en verdienen miljoenen.

Ondertussen moeten ze ook nog volwassen zien te worden. Op dat vlak verschillen ze wel van elkaar. De puberteit van Justin verliep, zoals bekend, nogal problematisch. Twee jaar geleden leek het erop dat Justin kopje onder zou gaan: burenruzies, bordeelbezoek, straatracen onder invloed, schelden tegen fans, vechten met fotografen - er kwam geen eind aan. Maar hij is weer opgekrabbeld. De zanger ging volgens goed Amerikaans gebruik te biecht in de talkshow van Ellen DeGeneres, liet zich volledig afbranden in het programma 'The Roast' en bracht vervolgens een nieuwe single uit die prompt de nummer-1 positie bereikte. Het is een hele opluchting voor Justin. Vorig jaar werd hij regelmatig van het podium gejoeld, als hij zijn gezicht liet zien. In Milaan werd zijn optreden beloond met een enorm applaus. Het werd hem even te veel en hij pinkte een traantje weg. "Ik heb zo hard gewerkt om de persoon te worden die ik wil zijn", verklaarde hij later. "Ik wilde zo graag dat het weer goed zou komen."

Over Martin Garrix, die eigenlijk Martijn Garritsen heet, horen we nooit zulke verhalen. Hij woont, als hij niet ergens op de wereld in een hotelkamer zit, bij zijn ouders in Amstelveen. "Als ik rare dingen zou doen, dan zouden mijn ouders en vrienden me meteen een klap voor mijn kop geven", vertelde hij in een interview met het AD. Omdat hij zijn thuisfront nauwelijks kan uitleggen in welke bizarre wereld hij leeft, neemt hij ze regelmatig mee. Wel zo gezellig. "Eén keer wilde ik zoveel vrienden laten meevliegen, dat ik een tweede privévliegtuig boekte. Zonde van het geld, vonden mijn ouders." En hijzelf bij nader inzien ook.

Hollandse nuchterheid? In elk geval komt Martin uit een veel stabieler nest dan zijn Canadese kameraad. Justins moeder was een tiener toen hij geboren werd, zijn vader dook pas op toen hij beroemd was. Justin schijnt zijn huur te betalen, pa deed mee aan de straatrace waarbij zoonlief werd opgepakt. Toen hij eens meevloog in Justins privéjet rookte hij zoveel wiet, dat de piloten bijkans bedwelmd raakten.

Nee, dan de vader van Martin; hij heeft onlangs, met de ouders van andere jonge dj's, een belangenorganisatie opgezet om talenten als zijn zoon te beschermen tegen inhalige platenbazen. Martin is namelijk wel in die val getrapt: hij tekende als 16-jarige een wurgcontract. Na eindeloze onderhandelingen kon hij er in augustus onderuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden