Matti Nykänen (1963-2019), een hoogvlieger die diep viel

Matti Nykaenen in actie tijdens het WK van 1985. Beeld BSR Agency
Matti Nykaenen in actie tijdens het WK van 1985.Beeld BSR Agency

De overleden Finse schansspringer Matti Nykänen verlegde grenzen in zijn sport. Maar ook daarna leefde hij grenzeloos.

Fred Buddenberg

Over het turbulente leven van Matti Ensio Nykänen viel veel te vertellen, getuige het grote aantal biografiën dat er over de Finse skispringer is geschreven. Ook verscheen er een documentaire over hem, getiteld ‘Matti: Hell is For Heroes’. Met 461.665 kijkers was het in 2006 de best bekeken film in Finland. De spraakmakende Nykänen overleed maandag, slechts 55 jaar oud. Over de doodsoorzaak werd niets bekendgemaakt

Nykänen won vier gouden olympische medailles, de eerste op 21-jarige leeftijd in Sarajevo (1984), de overige drie vier jaar later in Calgary. Hij werd de eerste skispringer die op de Spelen op zowel de kleine als de grote schans triomfeerde. Ook veroverde ‘The Flying Finn’ vijf wereldtitels en 46 wereldbekerzeges.

 Nykänen in 1988.  Beeld BSR Agency
Nykänen in 1988.Beeld BSR Agency

Nykänen werd een sporticoon in Finland. Vliegend als een adelaar verscheen hij op een postzegel en bijna dagelijks sierden zijn foto’s de voorpagina’s van kranten. In de vele reacties na zijn overlijden werd hij omschreven als een legende. Hij stond ook bekend om zijn opmerkelijke one­liners, zoals ‘morgen is altijd een toekomst’ en ‘ik schat de kansen op vijftig-zestig’.

De Maradona van het schansspringen

De successen maskeerden de donkere kant van Nykänen, ook wel de Diego Maradona van het schansspringen genoemd. Een jaar voor zijn olympische trilogie in Calgary werd hij tijdens de Vierschansentoernee naar huis gestuurd vanwege wangedrag en overmatig alcoholgebruik. In 1991, na een vijftigste plaats op het WK in Val di Fiemme, beëindigde Nykänen zijn carrière.

Hij kreeg zijn leven na de sport niet op de rails. Hij probeerde zijn geluk als zanger (en leverde een gouden plaat af, ‘Verrassende nacht’) en zelfs als stripper, maar raakte steeds vaker betrokken bij gewelddadige incidenten, vaak in combinatie met alcoholmisbruik. Hij bleef de voorpagina’s halen, maar niet meer als held. Tweemaal werd hij veroordeeld tot een celstraf, eerst na een steekincident met een vriend en later na een gewelddadige aanval op zijn toenmalige vrouw, met wie hij was hertrouwd. Nykänen laat drie kinderen uit zes huwelijken na.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden