Matthüus Passion

Amsterdam. Op Goede Vrijdag voert het Toonkunstkoor Amsterdam Bach's Matthüus Passion uit. Vrijdag is het instrumentale aandeel in handen van het Noordhollands Philharmonisch Orkest. Verder zingen Het Roder Jongenskoor, Ludwig van Gijsegem (evangelist), Hubert Claessens (Christus), Machteld Baumans (sopraan), helena Rasker (alt), Alex Vermeulen (tenor) en Frans Fiselier (bas). Toonkunstkoor-dirigent Winfried Maczewski heeft de algehele leiding. Amsterdam, Concertgebouw: 13/4, 19.30.

Utrecht. Albert Schweitzer hoopte dat de Matthaüs ooit door alleen mannen- en jongensstemmen zou worden gezongen. Het Holland Boys Choir onder leiding van Pieter Jan Leusink komt aan zijn wensen tegemoet. Of Schweitzer zich ook zou kunnen vinden in het aandeel van Jan Vayne zal wel altijd een raadsel blijven. Deze pianist zal tijdens het concert improviseren op bekende thema's uit Bach's passionen. Utrecht, Janskerk: 14/4, 16.00.

Edam. Het Kamerkoor Rotterdam, Projectkoor Zang Edam en Kinderkoor De Kickers zingen de Matthüus Passion onder leiding van Stephen Kavelaar in de Grote Kerk in Edam. Philharmonia Amsterdam begeleidt en de solisten zijn Robbert Overpelt (evangelist), Marcel Moester (Christus), Maja Roodveldt (sopraan), Fiekojan Hoolboom (alt), Robert getchell (tenor) en Donald Bentvelsen (bas). Edam, Grote Kerk: 13/4, 19.30.

Gorinchem. Op dezelfde dag de Matthüus in Gorinchem door de Christelijk Oratoriumvereniging Gorkum, Oratoriumvereniging Pro Musica en de jongens van het Sacramentskoor Breda. Florilegium Musicum begeleidt en de solisten zijn Patrick Henckens (evangelist), Frans Kokkelmans (Christus), Hanneke Kaasschieter (sopraan), Margareth Beunders (alt), Marten Smeding (tenor) en Hans de Vries (bas). Dirigent is Kees Glaubitz. Gorinchem, Grote Kerk: 13/4, 13.30.

In Eindhoven kan men luisteren naar de uitvoering van Het Eindhovens Vocaal Ensemble, de Scola Cantorum van het Helmonds Vocaal Ensemble en het Brabantsch Muzijk Collegie met Ruud Huijbregts (dirigent), Jules Schaap (evangelist), Joep Brocheles (Christus), Renate Ahrends (sopraan), Louise Rijs (alt), Paul van den Bemt (tenor) en Lars Terray (bas). Eindhoven, Sint Cathrien: 13/4, 19.00.

Johannes Passion

Monnickendam krijgt dit jaar voor de 33ste keer een Johannes Passion. De Cantorij Grote Kerk neemt deze traditie voor haar rekening, samen met het Amsterdams Kamerorkest. Elma van de Dool (sopraan), Sytse Buwalda (alt), Alex Vermeulen (tenor),Frans Fiselier (bas), Marten Smeding (evangelist) en Leo Geers (Christus). Dirigent is Rudolf Grasman. Monninckendam, Grote Kerk: 14/4, 20.00.

Limburg. Het Limburgs Symphonie Orkest begeleidt Camera Musica Mosana en solisten in de Johannes Passion. De algehele leiding is in handen van de chefdirigent van het LSO, Ed Spanjaard. Maastricht, Theater aan het Vrijthof: 12/4, 20.15; Heerlen, Parkstad Limburg Theater: 13/4, 20.00.

Concerten

Goebaidoelina. De Russisch-Tataarse componiste Sofia Goebaidoelina haalt haar inspiratie uit het Russisch-orthodoxe geloof. Haar composities zijn gebaseerd op de vorm van het kruis, met de horizontale balk als symbool voor het materiële leven en de vertikale balk als symbool voor wat wij kunnen bereiken in de kunst. Het Schönberg Ensemble speelt de wereldpremière van haar werk 'Risonanza', een stuk voor orgel en ensemble. Den Haag, Nieuwe Kerk: 17/4: 20.15; Amsterdam, Concertgebouw: 18/4, 20.15 (tussen 18.00 en 19.00 licht Goebaidoelina het werk toe).

Jazz

Westcoast saxofonist. Het geluid dat Harvey Wainapel uit zijn koperen toeter haalt verraadt zijn liefde voor Braziliaanse samba en bossanova. Vrijdagavond 13 april interpreteert de westcoast-saxofonist in het Amsterdamse Bimhuis, samen met bassist Hein van de Geijn en drummer John Engels, stukken van Dizzy Gillespie, Carlos Oliviera en Wayne Shorter. Aanvang 21.00 uur. Zondag 22 april speelt Wainapel met trompettist Jeff Beal en het Metropole Orkest om 14.30 uur in het MCO te Hilversum.

The Cu Bop City Big Band onder leiding van slagwerker Lucas van Merwijk speelt deze maand (t/m 21 april) elke woensdag t/m vrijdag in Club Panama in Amsterdam. De 20-mans formatie brengt een mengeling van Latijnse ritmiek en westerse swing. Ze spelen stukken van Machito, Benny Mor en putten uit het nieuwe Arsenio Rodrguez-repertoire. Aanvang is steeds 20.45 uur. Op vrijdag 13/20 en zaterdag 14/21 april spelen ze een tweede concert om 22.30 uur.

Bluesette. Oud West (voorheen Trio Bier) maakt zogenaamde bluesette; een samensmelting van blues, rock, musette en smartlap waarin de accordeon een hoofdrol vertolkt. Zaterdag 21 april spelen ze, in het Beauforthuis in Austerlitz (bij Zeist), hun programma 'Voorbij de droom', geïnspireerd op het oeuvre van chansonnier Jacques Brel, schrijver Jeroen Brouwers en protestzanger Bob Dylan. Aanvang 20.15 uur.

Noordzee jazz. Zaterdagavond 14 april geeft tussen 19.30 en 1.00 uur de Scheveningse Pier voor het tweede achtereenvolgende jaar een panorama op de Nederlandse jazzwereld. Op vier locaties spelen maar liefst zeven ensembles. De avond begint met o.a. het kwintet rond trompettist Michael Varekamp (Dutch Swing College Band en Fra Fra Sound), zangeres Vera Westera en de swing, bop, klezmer en tango van Hot Club de Frank. De kleine uurtjes zijn voor de dansbare jazz van Benjamin Hermans New Cool Collective en trompettist Benny Bailey.

Omara Portuondo. Dinsdag 17 april speelt de Cubaanse zangeres Omara Portuondo met haar 13-mans orkest om 20.15 in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Nederlanders kennen Portuondo vooral van haar samenwerking met de Buena Vista Social Club en het duet dat ze zong met Ibrahim Ferrer in Wim Wenders' film over dit razend populaire orkest. Portuondo is al vanaf de jaren '50 actief. Na diverse wereldtournees met onder meer Nat King Cole en Edith Piaf, is ze met haar zeventig jaar een door de wol geverfd icoon.

Pop

London Calling. Popbands met jaren tachtig-invloeden staan centraal op de Paas-editie van London Calling. De Experimental Pop Band, I Am Kloot, Sandy Dillon, Superheroes, Elf Power, Lift To Experience, South, Ladytron, Snow Patrol, The Strokes. Zaterdag 14/4 Paradiso Amsterdam, aanvang 20.00 uur.

Paaspop. Het festivalseizoen wordt traditioneel geopend door Paaspop. Op 14 en 15/4 in Schijndel optredens van Skik, Racoon, Beef, Rowwen Hèze, Within Temptation, Green Lizard, Arling & Cameron en Orphanage. 'www.paaspop.nl'.

Casablanca. Een aflevering in de jongerenserie 'Staalkaarten' van Rotterdam 2001. Zondag 15/4 worden Marokkaans/Arabische mode, vormgeving, styling en muziek gecombineerd met de eigentijdse jongerencultuur in Rotterdam. Discotwins en Jip Deluxe verzorgen moderne dancemuziek en Noord Afrikaanse rai. Van 23.00 tot 5.00 uur In Nighttown Rotterdam.

Ilse DeLange. 14/4 Amersfoort Stadshal de Flint, 18/4 Nijmegen De Vereeniging.

Anouk. 13/4 Anton Philipszaal Den Haag.

Alessandro Safina. 18/4 Music Hall Amsterdam.

Beef. 13/4 Doornroosje Nijmegen, 14/4 Atlantis Alkmaar, 15/4 Paaspop Schijndel.

Daau. 13/4 Burgerweeshuis Deventer, 14/4 Bibelot Dordrecht.

JJ72. Vandaag Paradiso Amsterdam, 16/4 Effenaar Eindhoven.

Green Lizard. 14/4 Paaspop Zieuwent, 15/4 Breezand, 15/4 Schijndel.

Handsome 3some doet een flashback naar Björk. 17/4 De Spieghel Groningen, 18/4 Le monde Enschede.

Muse. Vandaag Paradiso Amsterdam. Morgen 013 Tilburg.

Peplab. 19/4 Paradiso in Amsterdam

Stereophonics en Ash. Opnames voor het NPS-televisieprogramma Paradisolife, morgen in Paradiso Amsterdam. Kaarten via email: 'paradisolife@nps.nl'.

Dans

...en vermijd de wind. Het Zürcher Ballett onder leiding van Heinz Spoerli is met Pasen in het Muziektheater te gast. In zijn recente '...und mied den Wind' (en vermijd de wind) loopt een eenzame cellist (Claudius Heimann) als in een droom over het toneel alsof hij ter plekke door de balletdansers wordt geïnspireerd. Op de cellosuites van Bach laten zij water, vuur en aarde in heldere en harmonieuze beelden aan bod komen, maar...de wind moet vermeden worden. Amsterdam Muziektheater 13,14 en 15 april.

Witte blindheid. Met vier studenten van de Mime-opleiding van de Amsterdamse Theaterschool liet Marcelo Evelin zich door een roman van Nobelprijswinnaar Jose Saramago inspireren. Mensen leven in totale afzondering en toch heeft een onverklaarbare epidemie hen getroffen. In 'Whiteness' heeft een witte blindheid zich van hen meester gemaakt. Allen moeten zich herbezinnen op hun gehoor, reuk, smaak en tastzin. Amsterdam, het Veemtheater 12 t/m 14 april.

Tell me. In 'Tell me...' trekt de ex-NDT danser Dylan Newcomb zich niets aan van de grenslijn tussen muziek en dans. Met vier musici en vijf dansers van Dansgroep Krisztina de Chatel gaat deze Amerikaanse choreograaf/componist op zoek naar voldoening, op basis van een zelf geschreven gedicht. Amsterdam Bellevue Theater première 12 april. Enschede 18 april, Culemborg 20 april, Helmond 26 april, Roermond 27 april en Eindhoven 28 april.

Levelline/Ornithopter. De Amerikaans-Amsterdamse componist David Dramm en zijn muzikanten vervullen een scharnierfunctie in Levelline/Ornithopter. In dit dubbelprogramma van het Scapino Ballet Rotterdam zoekt choreografe Bianca van Dillen naar compositieprincipes volgens de architectuur van Frank Lloyd Wright, terwijl haar jongere collega Ederson Rodrigues Xavier ons de ontbindende krachten van de digitale werkelijkheid wil laten ervaren. Groningen 17 april.

Stillness. Desiree Delauney verlaat het haar bekende pad van solodans. Samen met drie dansers zoekt zij in 'Stillness' naar de sereniteit van natuur. Zij laten zich daarbij leiden door electronische muziek van Anne Wellmer. Amsterdam, Frascati 11 t/m 17 april, Rotterdam 19 april, Alkmaar 20 apri en Groningen 28 april

Kleinkunst

Dialect. Het Amsterdams Kleinkunst Festival organiseert op zondag 15 april een avond over de streektaal en het dialect binnen de kleinkunst. Artiesten die acte de présence geven zijn onder andere: Gé Reinders (Limburg), Hessel van der Wal (Friesland) en Wia Buze (Groningen).

15 april, 20.30 uur in Theater Bellevue, Amsterdam

Mini & Maxi. Het nieuwe Luxor Theater in Rotterdam is klaar en wordt feestelijk geopend door het muzikale clownsduo Mini (Karel de Rooij) en Maxi (Peter de Jong) met de voorstelling 'City'. Ze beloven een spectaculaire theatershow m. m. v. het Duo Mouvance (tango aan de trapeze), Marcel Peneux (wereldkampioen tapdance), skaters, hiphoppers, het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht en nog vele anderen. de voorsteling is alleen in Rotterdam te zien. Vanaf dinsdag 17 april t/m 29 juli in het Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam.

Jeugd

Nijntje. Dick Bruna's heldin Nijntje speelt de hoofdrol in een musical van Ivo de Wijs en Joop Stokkermans. In nauwe samenwerking met Bruna is een serie live gespeelde liedjes en rijmpjes tot stand gekomen in de stijl van de prentenboeken. Te zien 14/4 in Schouwburg Amphion, Doetinchem, 16/4 in de Stadsschouwburg, Utrecht, 18/4 in Theater de Lampegiet, Veendendaal.

'Het Eerste Tonen festival' is een muziekfestival voor peuters. Onder de titel 'Dromenland' kan een publiek van 'twee plus' kennismaken met muziek- en theatervoorstellingen en een dromerig slaapconcert. Te zien op 15 en 16/4 in de Meervaart, Amsterdam.

Midzomernachtsdroom. Opus One maakte van Shakespeare's komedie 'Midzomernachtsdroom' een energieke dansmusical. De personages raken het spoor bijster omdat ze voortdurend verliefd zijn op de verkeerde figuur. Te zien 14 t/m 16/4 in De Krakeling, Amsterdam.

Meatball & van de Camp Circustheater brengt toegankelijke, humoristische versies van klassieke stukken. De familievoorstelling 'De Koning heeft het gedaan' is een spannende bewerking van Sophocles' tragedie Koning Oedipous. Te zien 17/4 in Stichting jeugdtheater, Harderwijk,18/3 in Opus 5, Geldermalsen, 22/4 in Rasa, Utrecht.

Aboriginals. In het nieuwe Aboriginal Art Museum in Utrecht is Aboriginal kunst te zien uit Kinberly, Melville Island en het woestijngebied. Tijdens de openingstentoonstelling 'De Ontmoeting: hedendaagse Aboriginal kunst' zijn er voorleesmiddagen en workshops voor kinderen.

'De weg naar de hemel' is een dubbeltentoonstelling van gastconservator Henk van Os over reliekverering in de middeleeuwen, in de Nieuwe Kerk, Amsterdam en het Catherijneconvent, Utrecht. In de activiteiten voor kinderen is met reliekkistjes vol dierbare objecten en een kinderspoor, een link naar deze tijd getrokken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden