Matteo Renzi stapt op als partijleider

machtsstrijd | In de Italiaanse regeringspartij is grote onenigheid. Renzi ligt zwaar onder vuur van een groep dissidenten.

Matteo Renzi is gisteren op een zinderende bijeenkomst van zijn Democratische Partij opgestapt als partijleider. Daarmee zet hij een gevecht om het leiderschap van de grote centrumlinkse regeringspartij in gang. De strategie van de voormalige regeringsleider is dat hij dat gevecht wint, op die manier zijn gezag binnen de Partito Democratico (PD) versterkt. Hij stuurt aan op vervroegde parlementsverkiezingen in juni of september om dan zijn comeback als premier van Italië maken.


Matteo Renzi (42) ligt namelijk zwaar onder vuur van een groep kopstukken uit de meest linkse hoek van de partij. Dit clubje vindt dat de ex-premier te arrogant en te autoritair is en de Partito Democratico te ver naar rechts heeft geschoven. Ze verwijten Renzi dat hij tijdens zijn regeringsperiode, van begin 2014 tot eind 2016, te dik was met de banken en het bedrijfsleven en de linkse wortels heeft verloochend door het ontslagrecht te versoepelen. Sinds Renzi afgelopen december aftrad als premier - na een nederlaag bij het referendum over een hervorming van het parlement - is zijn positie als partijleider verzwakt en deze linkse kopstukken ruiken nu bloed; ze proberen Renzi te ondermijnen. Volgens de medestanders van Renzi worden deze dissidenten alleen maar gedreven door persoonlijke rancune en hang naar macht; de koers van de partij is een voorwendsel.


Tussen Renzi en deze tegenstanders, die worden aangevoerd door de sluwe oud-premier Massimo D'Alema en de sigaarrokende oud-partijleider Pier Luigi Bersani, heeft het nooit geboterd. Toen de 25 jaar jongere Renzi in 2013 leider van de PD werd, zei hij de oude garde met haar communistische achtergrond te willen 'slopen' om de partij en Italië te moderniseren. Bersani, D'Alema en hun medestanders verhullen hun weerzin van Renzi sindsdien niet eens. Op de dag dat die zijn referendumnederlaag incasseerde bijvoorbeeld, stond een lachende D'Alema voor de televisiecamera's met een fles bubbelwijn te zwaaien.


De ruzie is nu tot uitbarsting gekomen. De groep dissidenten zegt nog lang geen verkiezingen te willen: eerst moeten de koers en de kleur van de Partito Democratico opnieuw worden vastgesteld. Ze dreigen uit de PD te stappen en een nieuwe partij te vormen. Omdat het zou gaan om zo'n zestig parlementsleden (de PD heeft er nu in totaal 416) zou dat de huidige regering van Renzi's opvolger en partijgenoot Paolo Gentiloni instabieler maken - terwijl het kabinet juist vol aan de bak moet om de economische problemen en die bij de banken het hoofd te bieden. Voor de Vijfsterrenbeweging zou de splitsing van de PD een cadeautje zijn: zoals het er nu voorstaat, zou die populistische partij dan met gemak een dikke winst boeken bij de verkiezingen, die binnen een jaar moeten plaatsvinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden