‘Matje’ van der Poel is eigenlijk een Belg

Van der Poel dwong vandaag alom bewondering af voor zijn krachtsinspanning op de Koppenberg. De Nederlander reed zich helemaal leeg. Beeld BELGA
Van der Poel dwong vandaag alom bewondering af voor zijn krachtsinspanning op de Koppenberg. De Nederlander reed zich helemaal leeg.Beeld BELGA

En daar was overwinning nummer twaalf voor veldrijder Mathieu van der Poel. Uitgerekend op de Koppenberg, tot voor vandaag een onneembaar Belgische bastion.

Edo Sturm

De Nederlander slecht in ijltempo dé Vlaamse volkssport. De hoop op een beklijvende tweestrijd met de Belg Wout van Aert werd al vanaf de eerste meters dit seizoen door de 21-jarige coureur de modder in geboord. Van Aert eindigt vandaag op de loodzware Koppenberg andermaal ver achter winnaar Van der Poel.

Geklaagd wordt er niet in België. Nog niet. De suprematie van Van der Poel wordt gepruimd.

Ongewenst

Op de weiden langs de kasseien op de Koppenberg waar de Ronde van Vlaanderen iedere lente overheen dokkert, vloeit het bier met fusten tegelijk. Waar in het verleden succesvolle buitenlandse veldrijders nog wel eens met een vinnige bierdouche werden onthaald, houden coureurs zonder Belgisch paspoort het nu droog.

“Richard Groenendaal en Lars Boom weten wat het is als je ongewenst bent”, herinnert renner Lars van der Haar zich. De kleine terriër zoals zijn bijnaam in Vlaanderen luidt, denkt dat het niet zo zal lopen als Van der Poel blijft winnen. “Hij en ik zijn toch , hoe zeg ik dat tactisch, wat bescheiden in wat wij hier roepen tegen de mensen.”

Volgens journalist Nico Dick van de site Veldritkrant.be dagen de twee jonge Nederlanders het publiek, anders dan hun voorgangers, niet uit. “Het is voor de mensen ook wel wennen. Ze zijn jarenlang verwend geweest met Vlaamse renners die alles wonnen.”

Sven Nys bijvoorbeeld. Hij is tegenwoordig ploegleider van Van der Haar. “De sport evolueert. De Nederlanders doen het momenteel erg goed. België overleeft dit wel”, meent de meest succesvolle veldrijder van de laatste twintig jaar. “Geklaagd werd er ook toen Nys alles voor zich opeiste”, haalt Dick in herinnering.

Fanclub

Met dien verschil dat Nys een van hen was. Van der Poel, Boom, Groenendaal zijn Nederlanders, of volgens sommige Vlamingen die streng in de leer zijn: Hollanders. Van der Poel heeft echter een onbedoelde troefkaart achter de hand. Hij is dan wel op papier een Nederlander, voor het overige ademt hij als een Vlaming. “Matje is eigenlijk ook een Belg”, lacht zijn vader, oud-prof Adrie van der Poel. De ‘Poelekes’ wonen al ruim dertig jaar in België. “De samenstelling van zijn supportersclub zegt genoeg. Dat is een gelijke mix van Vlamingen en Nederlanders. Dat kan hier allemaal.”

Als zijn zoon wordt gehuldigd bij het podium op de top van de heuvel steekt diens fanclub de vaandels de hoogte in. Een Nederlandse en Belgische vlag sieren het dundoek. Hoe multinationaal wil je een sport hebben? Het zorgt er in elk geval voor dat de ‘awoerts’ (Vlaamse uiting van misnoegen, red.) binnensmonds blijven als Van der Poel deze woensdagmiddag ook met cross nummer twaalf aan de haal gaat.

De scherpe randjes zijn er wel af, meent renster Maud Kaptheijns. De Nederlandse rijgt net als Van der Poel de zeges aaneen. Alleen vandaag op de Koppenberg (zie inzet) wilde het niet lukken. “De mensen hier denken vaak dat ik Belgische ben. Ik woon dicht bij de grens. Je moet de schrik in hun ogen zien als ik in een oranje shirt rijd.”

De meeste Nederlandse veldrijders staan onder contract bij een Belgische ploeg. De cross is hun brood. Voor nationalistische ressentimenten is amper ruimte, laat staan de neiging te bruuskeren. Dick ziet wel een risico op de lange termijn. “De Nederlandse hegemonie mag geen twee jaar duren. Dan lopen misschien de sponsoren weg.”

En Van der Poel? Die haalt zijn schouders erover op. “Ik cross graag. Laten we het niet lastiger maken dan het is.” Hij dwong vandaag alom bewondering af voor zijn krachtsinspanning op de Koppenberg. De Nederlander reed zich letterlijk leeg.

Berg maatje te groot voor Maud Kaptheijns

“Een krasje, maar zeker geen deuk in mijn zelfvertrouwen”. Maud Kaptheijns wilde aan haar teleurstellende optreden in de Koppenbergcross geen grote woorden ophangen. De 23-jarige Nederlandse domineerde de voorbij weken het vrouwenveldrijden. Ze greep de macht in de Superprestigewedstijden in Gieten, Zonhoven, Boom en Ruddervoorde en de Wereldbeker in Koksijde. Vandaag op de loodzware flanken van de Koppenberg lukte het niet. “Ik had gewoon geen macht vandaag. Daar moet je je dan maar bij neerleggen.” Kaptheijns drong ook niet meer aan in de cross die de Britse Helen Wyman werd gewonnen. Zondag wacht immers het EK in het Tsjechische Tabor.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden