Mathieu van der Poel maakte van het EK een onemanshow

Daar waar anderen van de fiets moesten, ging Mathieu van der Poel met gemak over de hindernissen. Beeld ANP
Daar waar anderen van de fiets moesten, ging Mathieu van der Poel met gemak over de hindernissen.Beeld ANP

De Belgen hadden dagen hun tanden kapotgebeten op een plan om Mathieu van der Poel af te houden van een bijna zekere zege op het EK in Tabor. Er was zondag amper twintig meter gereden in Tsjechië of het beetje optimisme dat er nog restte in het Belgische kamp was door Van der Poel in één klap weggenomen.

Edo Sturm

Hoezo plan, vroeg de nieuwe Europees kampioen zich af na bijna zestig minuten solo aan de leiding te hebben gereden. Als je niet kunt volgen, meende hij, haalt een strategie - welke dan ook - niets uit.

De vorige Europees kampioen Toon Aerts gaf volmondig toe dat het moeilijk is om de Nederlander, die in de vorm van zijn leven verkeert, te bestrijden. “Daarvoor lag het tempo gewoon veel te hoog.” Zij mochten aan volgen denken; de Belgen, een enkele Tsjech en Italiaan in het achterveld. En alsof de hegemonie nog niet pijnlijk genoeg was, neutraliseerden Van der Poels oudere broer David en Corné van Kessel elke uitbraakpoging.

Nationale sentimenten

Van der Poel is geen sporter die het verlies van zijn concurrenten nog eens extra inwrijft. “Het is mooi om zo vanuit de start te vertrekken”, verklaarde hij de grote verschillen in Tabor. Was de rest nou zo slecht of hij zo goed? Ook die vraag ontweek hij met een handig antwoord: “Dit rondje ligt mij gewoon goed.”

Zo kun je het ook uitleggen. De vrede tussen Van der Poel en de Belgen moet bewaard blijven. Wel zo pragmatisch, omdat hij bij een Belgische ploeg zijn brood verdient en gevoelsmatig aangezien hij een halve Belg is - geboren in Vlaanderen met een Nederlands paspoort. Dus ja, het ging over balkjes en niet over nationale sentimenten. “Die dingen liggen lekker. Ik hoef niet anders te doen dan er overheen te springen en tot boven te sprinten”, zei hij tegen de Vlaamse sportzender Sporza.

Dat zijn concurrent Wout van Aert dezer dagen op trainingsstage in Lucca verblijft en geen belang hechtte aan het EK, deed de Nederlander af met een korte reactie die niemand in verlegenheid bracht: “Het is zijn keuze om hier niet te rijden.” De Belg is murw, gesloopt door het beukwerk van Van der Poel. Daags na de Koppenbergcross luidde Van Aert de noodklok: “Ik heb behoefte aan wat mentale rust.” Of diens absentie de uitslag wezenlijk had beïnvloed is de vraag.

Vernedering

Van der Poel had het midweekse intermezzo verteerd alsof het een pastamaaltijd betrof. Hij was diepgegaan tot hij er bij neerviel, letterlijk. Maar last had hij niet overgehouden aan zijn indrukwekkende prestatie, bezwoer de 22-jarige.

Het was de Brabander te doen om die blauwwitte EK-trui waarin de profs sinds 2015 mogen rijden, motiveerde Van der Poel zijn exercitie in Tabor. Hij had op het parcours daar overigens nog nooit een cross verloren sinds zijn juniorenperiode. In 2015 werd hij er voor het eerst wereldkampioen.

De vernedering van de Belgen was compleet door de zilveren medaille voor Lars van der Haar. Hij was de enige die qua conditie en snelheid zijn landgenoot kon bijhouden. Tot de balken, Van der Haars enige zwakke punt.

Sommigen zullen de wedstrijden onderhand misschien saai en voorspelbaar vinden. “Het is maar hoe je het bekijkt”, besloot Van der Poel. “Ze hebben woensdag een spannende cross gezien. Maar van mij hoeft dat niet altijd.”

Brand grijpt opnieuw naast Europese titel

De medailles willen voor Lucinda Brand maar niet goud kleuren. De Nederlandse moest zondag op het EK veldrijden net als vorig jaar genoegen nemen met een tweede plek. Brand werd in 2016 door haar landgenote Thalita de Jong geklopt. In Tabor, in Tsjechië, was het de Belgische wereldkampioene Sanne Cant die Brand versloeg. Veel scheelde het overigens niet: de twee moesten om de Europese titel sprinten. “Het voelt meer als verloren goud dan als gewonnen zilver”, zei Brand ontsteld tegen ‘Studio Sport’. De 28-jarig Brand zag in januari ook de Nederlandse titel aan haar neus voorbijgaan. Toen bleek Marianne Vos te sterk. Vos keert overigens in december terug in het veld. Voor de uitblinkster van de voorbije maanden Maud Kaptheijns was in Tabor slechts een bijrol weggelegd.

Lees ook:
- Mathieu van der Poel, ongrijpbare realist
- 'Matje' van der Poel is eigenlijk een Belg

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden