Mathieu van der Poel laat het weer liggen

Mathieu van der Poel had gisteren een offday bij het WK in Valkenburg. Hij werd teleurstellend derde.Beeld Patrick Post

Mathieu van der Poel moest een verklaring schuldig blijven voor zijn onbedoelde snipperdag op het WK. De beste veldrijder van deze winter greep - opnieuw - naast de wereldtitel. Hij werd derde.

Een volgestouwde Cauberg bij Valkenburg vibreerde van verwarring na het uitblijven van Mathieu van der Poels beloofde wereldtitel. Wout van Aert, die voor de derde keer op rij de hoofdprijs van het winterseizoen voor de neus van de Nederlander gapte, hield er knikkende knieën en een overslaande stem aan over.

Zo niet Van der Poel. Hij blies zijn teleurstelling een keer met bolle wangen uit. Meer emotie kwam er niet aan te pas. Ogenschijnlijk kalm slikte de sterkste veldrijder van dit seizoen zijn onverwachte nederlaag. "Ik heb hier geen uitleg voor", haalde hij zijn schouders op. "Aan niets had ik vooraf de indruk dat het mis zou gaan", zei hij roerloos. Blijkbaar is de gewenning van net naast de belangrijkste prijs grijpen ingetreden bij de 23-jarige modderdanser op twee wielen.

Een obsessie wilde Van der Poel zijn worsteling op de WK's niet noemen maar dat het een trauma aan het worden is, kon hij niet ontkennen. "Het is een rotgevoel. Ik kwam hier om te winnen. De conclusie is dat ik Wouts wiel niet kon houden."

De teerling was snel geworpen. In de tweede ronde merkte de Belg dat Van der Poel moeite had met het zware moddertapijt. Vijf seconden werden er tien, twintig en niet veel later een minuut. De marge was halverwege het uur onoverbrugbaar groot geworden. "Iemand was vandaag veel sterker", plooide de zoon van oud-wereldkampioen Adrie van der Poel zich naar de feiten.

Van Aert

Die constatering verraste niet alleen de Nederlander. Van Aert had alle mogelijke scenario's doorgenomen maar deze was niet voorzien, bekende hij. "Mijn plan was om de eerste ronden Mathieu te volgen. Daarna zou ik wel zien. Toen ik zag dat ik plots een paar meter voorsprong had, was het alsof ik vleugels kreeg." Op de vraag of Van Aert nu zo goed was of Mathieu zwaar tegenviel, was hij kort: "Mathieu haalde vandaag bij lange na niet zijn gewone niveau".

Die conclusie had Van der Poel al lang zelf getrokken. Wie overigens dacht dat hij zich zou wentelen in allerlei excuses stuitte op zijn eerlijkheid. "Ik ga niet zeggen dat ik te veel zware wedstrijden afwerk. Mijn lijf moet dit tegenwoordig aankunnen." Van extra pauzes in zijn intensieve winterprogramma wilde hij evenmin weten. "Ik hou mij aan mijn opbouw naar het WK toe."

In Van der Poels geval komt dat laatste eigenlijk vooral op gretigheid aan. Hij zegevierde in 26 crossen. Ter vergelijking: met dit WK meegerekend komt Van Aert op negen overwinningen, inclusief het Belgisch kampioenschap. De verhoudingen waren daarom voor aanvang van het WK als zekere piketpaaltjes in de Limburgse löss geslagen.

Stress

Van der Poel wees stress als oorzaak voor zijn offday resoluut van de hand. "Als iemand relaxed is ben ik het wel. Ik kan niet zeggen dat ik de dagen, of zelfs de uren voor een wedstrijd gespannen ben. Echt niet."

Een sluitend antwoord bleef dus uit. De opmerking dat Van Aert nauwelijks ademde toen hij vol doortrok en niet de indruk wekte dat hij het zwaar had, zoals Van der Poels vader Adrie bezigde, was in de emotie begrijpelijk maar bovenal bedenkelijk. Hij nam het woord doping niet in de mond maar de suggestie lag er dik bovenop. Het zal de combinatie van teleurstelling en spanning zijn geweest.

De smaak van de nederlaag was snel weg uit zijn mond, bezwoer Van der Poel. "Vorig jaar toen ik tweede werd op het WK was ik echt teleurgesteld. Ik was daar zo sterk, dat ik mij onrecht voelde aangedaan door alle lekke banden. Dat kostte mij de titel." De verschillen gisteren op de finishstreep waren meer dan duidelijk. Ruim drie minuten legde de Nederlander toe op de ontketende Belg en eindigde als derde. Hij moest ook nog de Belg Michael Vanthourenhout voor zich dulden.

"Ik zal ermee moeten leven", hield Van der Poel zichzelf voor. Hij verwees naar Sven Nys, vijftien jaar onafgebroken de beste maar slechts twee keer wereldkampioen tijdens zijn indrukwekkende loopbaan. "Deze nederlaag wist mijn mooie seizoen heus niet uit."

Geen geld voor beste crossers, wel een bloemetje

Mathieu van der Poel moest het dit weekeinde doen met een bloemetje en een bemoedigend schouderklopje van de Koninklijke Nederlandse wielrenunie. Geld voor een premie heeft de bond niet. "Het is geen geheim dat wij op de centen moeten letten", verduidelijkt technisch directeur Johan Lammerts de positie van de bond. Nog altijd heeft de KNWU niet een geldschieter gevonden die voor meer slagkracht kan zorgen. Lammerts: "Ondanks de recente successen van Dumoulin, Van der Breggen en Van der Poel houden bedrijven de boot af. Het imago van onze sport gaat helaas nog altijd gebukt onder het verleden."

Bondscoach Gerben de Knegt hield dit weekeinde zelfs een pleidooi voor een Belgische hoofdsponsor. "Waarom moet het per se een Nederlands bedrijf zijn?" meent Lammerts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden