Mathieu begint nieuwe missie

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Op 16 mei zit tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kroatië Pierre Mathieu als bondscoach van de volleybalvrouwen op de bank. Drie dagen nadat hij met de mannen van Nesselande landskampioen was geworden, tekende hij bij de stichting Topvolleybal Nederland (TVN) een contract voor een nieuwe uitdaging in zijn succesvolle carrière.

De benoeming hing al in de lucht. In zijn overeenkomst met Nesselande had Mathieu de clausule laten opnemen dat hij kon vertrekken wanneer hem de functie van bondscoach zou worden aangeboden. In zijn terminologie heet het, dat hij 'zeer vereerd' is. Naar buiten oordeelde hij het logischer dat Joop Alberda de in maart opgestapte Bert Goedkoop zou opvolgen. Alberda, technisch adviseur van NOC-NSF, was op voorhand niet beschikbaar. “Toen mijnheer Alberda afviel, bleven er niet zoveel over.” TVN hechtte immers aan een Nederlandse bondscoach, omdat communicatiestoornissen één van de oorzaken van het falen van Goedkoop was. De man die het vertrouwen van het geknakte team moet zien te herwinnen dient zich in de taal van de speelsters uit te drukken.

Mathieu noemt de aanstelling een bekroning van zijn werkzaamheden als volleybaltrainer. Het bondscoachschap acht hij het hoogst haalbare. “Elke topspeler heeft de intentie het oranjeshirt te dragen. Dat geldt ook voor een trainer.” Hij hengelde al veel eerder naar die baan, maar gooide in zijn rebelse periode steevast zelf de deur in het slot. In Sport International zegt hij daarover: “In mijn wilde jaren heb ik altijd provocerend gewerkt. Dat kon ik doen, omdat de winnende coach altijd gelijk heeft. Maar bij de bond werkt dat niet.”

Toch begint Mathieu niet een nieuw leven. Hij was al eens manager van de vrouwenploeg en coach van Jong Oranje. In zijn nieuwe baan gaat hij fulltime aan de slag. Hij neemt, met recht op terugkeer, ontslag als leraar weg- en waterbouw in Breda. Zoals recent Nesselande vroeg het 'onmogelijke' te presteren, verlangt TVN dat nu ook van hem: hij moet op de Olympische Spelen van Sydney een medaille halen. Goedkoop dacht dat te kunnen doen door de nationale ploeg terug te trekken uit de competitie en een geheel eigen programma te volgen. Mathieu laat zich nog niet uit over zijn aanpak. Hij staat evenwel bekend als een verklaard tegenstander van die variant op het Bankras-model. “Er zijn tal van manieren om binnen een nationaal team te werken”, zegt hij veelbetekenend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden