Matchfixers en de sjeik, ze infecteren uw voetbal niet

Vrijdag wordt een nieuwe voorzitter van de wereldvoetbalbond Fifa gekozen. Volgers van de campagne bereiden ons erop voor dat het er na de val van de verketterde Sepp Blatter niet schoner en transparanter op gaat worden. De grote favoriet is sjeik Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa uit het nogal repressieve Bahrein - het Duitse Bild heeft hem al gretig tot de 'folter-sjeik' omgedoopt.

Deze week maakte de KNVB naar aanleiding van publicaties van de Volkskrant bekend dat er voldoende bewijs is dat de eredivisiewedstrijd FC Utrecht-Willem II in augustus 2009 is gemanipuleerd. Het zou het eerste geval van bewezen matchfixing in het Nederlandse voetbal zijn. Hoewel, bewezen, de speler die zou zijn omgekocht, blijft ontkennen.

Reden genoeg, voor wie graag ronkt of voor wie er van de buitenkant tegenaan kijkt en slechts de signalen van de oppervlakte opvangt, om het voetbal (maar weer) als door en door verdorven te zien of voor te stellen. Reden genoeg ook intern, bleek uiteraard weer, voor rituele verontwaardiging. De KNVB kwam met de potsierlijke pathetiek dat het Nederlandse voetbal zijn onschuld heeft verloren - die valse romantiek dat voetbal en sport in het algemeen in een schuldige wereld onschuldig zouden moeten en kunnen zijn.

Ik blijf denken dat het allemaal wel meevalt, kijkend althans naar de effecten van het kwaad, het bestuurlijke en het manipulatieve, op het voetbal, op de sport zoals we die graag in massaliteit aanschouwen.

Het zal voor ons wennen zijn, een Aziatische Fifa-voorzitter. Maar vreemd is het natuurlijk op geen enkele manier, als het ervan komt: clubs en competities worden hier al jaren volgepompt met Arabisch geld.

Het irriteert ons, althans de volgers van de campagne, dat we niet of nauwelijks weten wat de sjeik en zijn concurrenten willen. De BBC had een debat met de kandidaten gewild, maar daar hadden vier van de vijf geen trek in. Ach, we hebben er weinig aan gemist. Voetbalbobo's in dit circuit willen, of beter: beloven in holle frasen, grofweg allemaal hetzelfde: meer geld voor iedereen.

De enige die volgens insiders dieper wil gaan (en die het debat wilde aangaan), is de kansloze Jérôme Champagne, een oud-medewerker van Blatter. Zijn programma zou de meeste overeenkomsten vertonen met dat waarmee KNVB-voorzitter Michael van Praag Blatter vorig jaar vergeefs uitdaagde. Maar de KNVB gaat stemmen op Gianni Infantino, de vazal die door de Uefa naar voren is geschoven als vervanger van zijn geschorste voorzitter Michel Platini, Nederlands aanvankelijke favoriet. Zo zou, want zo werkt het natuurlijk, Van Praag kans kunnen houden op het voorzitterschap van de Uefa.

Champagne denkt dat historici in de toekomst milder zullen oordelen over Blatter. Dat zou inderdaad best eens kunnen - en niet alleen omdat zijn opvolgers van hetzelfde laken een pak zullen zijn. Blatter maakte de Fifa welvarend, en hoe hij dat ook deed of wat hij ook liet gebeuren, je kunt moeilijk zeggen dat het voetbal, het spel zoals we dat zien en graag zien, door hem is ontwricht.

Hetzelfde geldt voor matchfixing. Niet voor niets zijn de uitslagen (voor zover daar al op wordt gegokt) onopvallende - in het jongste geval: FC Utrecht wint van Willem II. Fixers zullen wel gek zijn om het al te zeer in de smiezen te laten lopen en daarmee het voetbal, hun geldbron, te ontwrichten.

De KNVB wil, ronkend en wel, een speciale opsporingseenheid, maar Justitie voelt er niets voor - die hebben wel wat beters te doen. Laten we vooral de rust bewaren: dit infecteert ons voetbal niet, het spel op uw buis - en nee, dat zal de 'folter-sjeik' ook niet doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden