Mata Hari wacht twitterend op het vuurpeloton

Margaretha Geertruida Zelle, beter bekend als Mata Hari. Op 15 oktober 1917 werd ze gedood door een Frans vuurpeloton, omdat ze een Duitse spion zou zijn. Beeld AFP
Margaretha Geertruida Zelle, beter bekend als Mata Hari. Op 15 oktober 1917 werd ze gedood door een Frans vuurpeloton, omdat ze een Duitse spion zou zijn.Beeld AFP

Wanneer zal Mata Hari haar laatste tweet versturen?

Hans Nauta

Als de Nederlandse spion in de ochtend van 15 oktober wordt gewekt in haar cel van het Saint-Lazare, de vrouwengevangenis van Parijs, en te horen krijgt dat de president haar gratieverzoek heeft afgewezen, blijft ze rustig, ook al wacht het vuurpeloton, schrijft Paulo Coelho in zijn historische roman ‘De Spion’ (2016).

Ze trekt zwarte zijden kousen aan, steekt haar voeten in hoge hakken met strikken en hangt een lange bontjas met vossenkraag om de zware zijden kimono waarin ze geslapen heeft. Ze kamt het haar, bindt het samen in de nek. De vilten hoed zet ze met een zijden lint vast onder haar kin, vanwege de wind. Leren handschoenen aan. Dan zegt ze tegen de pater, kapitein en advocaat in haar cel dat ze zover is.

Volgers

Nee wacht, nog even een tweet. Of anders tijdens de autorit naar de kazerne van Vincennes, die duurt twintig minuten, tijd genoeg om afscheid te nemen van haar volgers.

Morgen is het honderd jaar geleden dat Margaretha Geertruida Zelle op 41-jarige leeftijd werd gedood in Parijs. De succesvolle Braziliaanse schrijver Coelho kruipt sinds enkele weken in haar hoofd en twittert op @mata_hari_1917 chronologisch met haar stem. De pagina heeft een motto dat bij een Hollywoodfilm past: ‘Love justifies any sacrifice’.

Auteur Paolo Coelho Beeld Wikimedia / Paul Macleod
Auteur Paolo CoelhoBeeld Wikimedia / Paul Macleod

Op 13 september verscheen het eerste bericht. ‘Gevangenis. Vrijheid ontnomen. Ik schrijf niet om herinnerd te worden, ik probeer mijzelf te begrijpen.’ Het gaat haar niet om de roem. Toch twittert ze over krantenknipels waarin ze opduikt.

Was Mata Hari een spion of een danseres met heel veel pech? Ze zoekt het antwoord in nieuwe tweets en noemt zichzelf handelaar in roddels. Misschien was ze te vrij en geëmancipeerd in een mannenwereld, schrijft ze ook.

Het account verwijst naar een website over de Russische Revolutie van de Russische staatsomroep RT. Coelho werkt met de organisatie samen. Vandaar dat Mata Hari op Twitter tal van hooggeplaatste of invloedrijke Russen volgt, waaronder de latere dictator Jozef Stalin.

Bezoek het account van Mata Hari.

In het Fries Museum opent zaterdag de tentoonstelling 'Mata Hari, de mythe en het meisje'.
Paulo Coelho’s roman ‘De Spion’ verscheen bij uitgeverij De Arbeiderspers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden