Masteropleiding weert zesjesstudent

Minister Jet Bussemaker van onderwijs. Beeld anp
Minister Jet Bussemaker van onderwijs.Beeld anp

Masteropleidingen stellen steeds vaker eisen aan het cijfergemiddelde van studenten. Wie een masteropleiding wil gaan volgen aan de Rotterdam School of Management (RSM) wordt vanaf 2017 allen nog toegelaten als hij of zij gemiddeld een 7 heeft gescoord op de bacheloropleiding. Dat heeft de RSM, onderdeel van de Erasmus Universiteit, woensdag bekendgemaakt.

De Rotterdam School of Management maakt vandaag bekend dat alleen studenten met gemiddeld een 7 of meer voor hun bachelorvakken tot een master worden toegelaten. Ook studenten die de master politicologie aan de UvA of in Leiden willen doen moeten gemiddeld minimaal een 7 hebben, én daarnaast goed scoren op Engels en een overtuigende motivatiebrief schrijven. Andere universiteiten overwegen dergelijke maatregelen.

De strengere eisen volgen op een wetswijziging. Daardoor hoeven universiteiten niet meer bachelorstudenten van de eigen opleiding automatisch te laten doorstromen tot minimaal één masteropleiding van dezelfde faculteit.

'De juiste student op de juiste plek'
Minister van onderwijs Jet Bussemaker wil 'de juiste student op de juiste plek' krijgen en uitval van studenten terugdringen. De instroomeisen moeten hierbij helpen. Net als de studiekeuzecheck voor aanstaande studenten en de aanvullende eisen die worden gesteld aan Pabo-studenten.

Volgens de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) kan selectie bij de masteropleiding een goede zaak zijn. "Het dwingt universiteiten zich verder te profileren: de een zet in op excellentie, de ander op university colleges, een derde op bepaalde thema's. Voor de student komt er dus meer keuze: hij zal na zijn bachelor niet meer automatisch bij de eigen universiteit blijven, maar eerder kiezen voor de master die bij hem past. Die mobiliteit juichen wij toe", zegt een woordvoerder. Wel blijft er per vak altijd een masteropleiding over waar geen strenge selectie plaatsvindt, zo heeft minister Jet Bussemaker van onderwijs beloofd.

De studentenvakbond LSVb spreekt juist van een zorgelijke ontwikkeling. "De student moet vrij zijn om te kiezen waar hij zijn master doet, zonder op zijn cijferlijst te worden afgerekend. Het leidt tot te veel competitie en ook tot 'afvoerputjes'-opleidingen, die voor iedereen openstaan. Werkgevers zullen twijfelen aan de kwaliteit van zo'n diploma", aldus een woordvoerder van de studentenbond.

Rotterdam School of Management weert zesjesstudent

Met de selectie aan de poort wil de RSM de kwaliteit van de masteropleiding opkrikken. "Door dit besluit nu te nemen zorgen we ervoor dat echt alle studenten die bij ons een masteropleiding volgen getalenteerd, gemotiveerd en gedreven zijn. En dat komt vervolgens de kwaliteit van hun opleiding weer ten goede", zegt Steef van de Velde, de decaan van de businessschool.

Wie lager dan een 7 heeft gehaald, kan toch worden toegelaten na het maken van een toets. De eis ten minste een 7 als gemiddeld cijfer te hebben gold al voor masterstudenten die van andere universiteiten kwamen. Door een wetswijziging kunnen universiteiten de eis nu ook opleggen aan de eigen studenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden