Mastergids: Universiteit zet studiezoeker op verkeerde been

Studenten in een collegezaal van de Erasmus Universiteit. Beeld anp

Universiteiten geven onduidelijke en soms tegenstrijdige en onjuiste informatie aan studenten die een master willen volgen.

Ook werpen verschillende opleidingen drempels op door te suggereren dat er een strenge selectieprocedure is, zo valt op te maken uit de nieuwste editie van de Keuzegids Masters 2018. De gids die jaarlijks verschijnt is bedoeld voor studenten die proberen wegwijs te worden uit de 800 opleidingen waaruit te kiezen valt.

Zo vragen onder meer de Universiteit van Amsterdam en Leiden ook bij niet-selectieve masters om een cv, motivatiebrief, een voorbeeld van een geschreven werk en in Leiden zelfs twee aanbevelingsbrieven. “Het verplicht meeleveren van documenten suggereert dat studenten hier ook op afgewezen kunnen worden, maar dat is niet zo. Elke student met een passende vooropleiding moet worden aangenomen”, aldus de redactie van de gids.

Een woordvoerder van de Universiteit van Amsterdam ziet geen kwaad in de extra's. "Een student kan er niet om worden afgewezen. Het is eigenlijk bedoeld als ondersteuning. Een gesprek of brief kan helpen om te kijken of een student de juiste keuze heeft gemaakt. Wij zien het als extra motivatie om bewust te kiezen voor een master", zegt woordvoerder Kim Janssen. 

Bij diverse instellingen signaleert de gids tegenstrijdigheden. Zo noemen de universiteiten van Wageningen, Leiden en Eindhoven een Engelse taaltoets als standaardeis. “Soms lijkt een selectie op papier heel streng, maar als je de moeite neemt een studieadviseur te bellen dan valt het wel mee. Dan telt bijvoorbeeld een taaltoets niet mee, terwijl dat wel op de website staat. In de praktijk is Engels op vwo-niveau genoeg”, zegt redacteur en data-analist Vivian van der Werf van de keuzegids. “De informatie van universiteiten is heel erg onduidelijk. Sommige instellingen geven zelfs tegenstrijdige informatie. Als wij er al zoveel moeite mee hadden, hoe moet een student dan wegwijs worden?”

Vage eisen

De Universiteit Utrecht claimt dat studenten bij alle masters geselecteerd worden. In de praktijk blijkt dat volgens de gids vaak reuze mee te vallen, doordat vage eisen worden gesteld zoals ‘motivatie en talent’ en ‘algemeen academisch denk- en werkniveau’. “Dit schrikt studenten ten onrechte af waardoor ze weg kunnen blijven en er een verkeerde selectie plaatsvindt”, aldus Van der Werf.

"Wij hebben geen signalen dat gekwalificeerde studenten afzien van aanmelding vanwege zelfselectie. Wel dat ze harder hun best gaan doen. En dat is precies de bedoeling", zegt woordvoerder Maarten Post namens de Universiteit Utrecht. 

De woordvoerder van de Universiteit van Amsterdam zegt eveneens 'geen signalen' te hebben ontvangen van studenten die wegbleven. Alles bij elkaar genomen, stelt bijna een derde van de masteropleidingen een harde toelatingseis, zoals een cijfergemiddelde of een toelatingsgesprek, concludeert de keuzegids.  

Er is veel te doen om selectie op universiteiten. Zo uiten politici en studentenorganisaties regelmatig hun zorgen. Ze vrezen dat de toegankelijkheid in het geding komt. De regering wil dat methodes voor selectie transparant en eerlijk zijn en dat elke bachelorstudent moet kunnen doorstromen naar een master binnen het eigen vakgebied. De onderwijsinspectie doet al een tijdje onderzoek naar de effecten van selectie. 

De Universiteit van Amsterdam vraagt sinds kort om een motivatie van masterstudenten. Volgens de woordvoerder is het op dit moment te vroeg om te zeggen of brieven en gesprekken een positief effect hebben op de studieresultaten.    

De overstap van centrale loting naar selectie van geneeskundestudenten heeft niet het effect waarop voorstanders van deze verandering hadden gehoopt, blijkt uit recent onderzoek

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden