Weblog

Masterclass in Suriname

CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier. Copyright Dirk Hol. Beeld
CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier. Copyright Dirk Hol.

Mijn laatste dag in Suriname is een volle dag. Laatste bezoekjes bij de familie en nog even naar de Javaanse markt.

Kathleen Ferrier en Tweede Kamerlid CDA

De afgelopen week was ik in Suriname, samen met Frans Weisglas, oud voorzitter van de Tweede Kamer. Uitgenodigd door het Vrouwen Parlement Forum, een Surinaamse NGO en door E-Quality, het kenniscentrum op gebied van emancipatie, gezin en diversiteit om een masterclass voor politici te geven. We gaven de masterclass op twee dagen en beide dagen waren overboekt. Het was een groot succes, we haalden alle kranten en televisie.

Daarnaast heeft de Nederlandse Ambassade een prachtig programma opgesteld. Ik heb veel mensen gesproken en interessante werkbezoeken gebracht.

Maar aan alles komt een eind. Het is nu inpakken en wegwezen. De weg van Paramaribo naar de Johan Aldolf Pengel luchthaven laat zien wat ik als typerend voor Suriname heb ervaren de afgelopen dagen: er is veel veranderd maar veel, te veel is ook het zelfde gebleven.

Ik zie nu veel meer bedrijvigheid dan toen ik hier een paar jaar geleden voor het laatst was. Er zijn meer winkels, meer kleine bedrijven, houtzagerijen en opvallend veel vakantiewoningen. Wat niet veranderd is, is dat ondanks al deze bedrijvigheid er nog steeds heel veel armoedige huizen staan. Wat niet veranderd is, is dat mensen hun afval kennelijk zo op straat kieperen, dat men veel te hard rijdt en wat ook niet veranderd is, is de directe aanwezigheid van het oerwoud, ook langs deze weg.

Ik denk aan de wandeling die ik eergisteren maakte met Dominiek Plouvier, de directeur van WWF in Suriname. Het was een wandeling naar Plantage Peperpot, een oude koffieplantage, vergane glorie die in ere hersteld wordt. Het pad begint op slechts drie kilometer buiten Paramaribo.

We zagen apen, felgekleurde vlinders, sprinkhanen en kikkers, en heel veel zeldzame vogels. “De apen die je hier in grote getale en van dichtbij ziet, zijn een zeldzaamheid in Costa Rica. Toeristen hebben er daar dagen wachten voor over om er één in het wild te zien. In Suriname is alles nog in volle rijkdom aanwezig. Suriname behoort, samen met Gabon, dan ook tot de weinige landen in de wereld waar de natuur nog sneller is dan de mens”, zegt Plouvier.

Het is de bedoeling het pad waar we gelopen hebben open te stellen voor toeristen. Bovendien moet er een informatie- en documentatie centrum komen, waar scholieren uit binnen- en buitenland kennis kunnen nemen van deze bijzondere omgeving. Alles is aanwezig, alleen de fondsen ontbreken nog.

Ik raad Plouvier aan bij openstelling van het pad een fikse boete in te stellen voor ieder de zijn afval zomaar neer dropt. En ik hoop dat zijn plannen lukken. De kracht van de natuur is overweldigend. Iedereen die, zoals ik, normaliter gestressed en gehaast door het leven holt, zou deze wandeling moeten maken. Zeker voor politici is het bijzonder heilzaam zo af en toe de eigen nietigheid te ervaren en dat gebeurt in deze schitterende natuur!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden