Massaprotest tegen de trojka

JOOST VAN EGMOND

BELGRADO - In Slovenië, het land dat wordt getipt als het eerstvolgende om een beroep te doen op het EU-noodfonds, gingen afgelopen weekeinde al duizenden mensen de straat op om te protesteren. Demonstranten hebben de smaak te pakken sinds protesten tegen corruptie en wanbeheer eerder dit jaar de vorige regering ten val brachten. Deze keer waren bezuinigingen het mikpunt; "Weg met de trojka" was een veelgehoorde kreet.

Slovenië heeft een groot aantal ambtenaren, en nog veel meer mensen in voordelige vroegpensioenregelingen, en die zien allen de bui al hangen als de regering verder gaat bezuinigen. Dat er gekort wordt, lijkt onvermijdelijk. Hoezeer de nieuwe premier Alenka Bratusek ook de mond vol heeft van een groeistrategie, kan ook zij niet om de dramatische toestand van de Sloveense staatsfinanciën heen. Dat werd deze week onderstreept toen kredietbeoordelaar Moody's de obligaties van Slovenië tot junkstatus degradeerde.

Volgende week presenteert Bratusek een reddingsplan voor de economie. De regering laat doorschemeren dat het ambtenarenapparaat wordt afgeslankt en een aantal staatsbedrijven wordt geprivatiseerd om het begrotingstekort beheersbaar te houden. Of de acute crisis nog ruimte laat voor de beloofde investeringen in groei is twijfelachtig. En daarmee riskeert Bratusek dat ook haar regeerperiode verdrinkt in massaprotesten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden