Massaprotest in Jakarta tegen christelijke politicus

Indonesië | Conservatieve moslims eisten gisteren de opsluiting van een gouverneur. Hij zou de Koran hebben beledigd.

Een eindeloze stroom conservatieve moslims in witte gewaden maakte het toch al hysterische verkeer van Jakarta gisteren tot een nachtmerrie. Vanuit de wijde omgeving trokken meer dan honderdduizend gelovigen naar de Indonesische hoofdstad om de arrestatie te eisen van de christelijke gouverneur van Jakarta.

Met deze tweede massademonstratie in een maand lieten de islamisten zien dat ze een serieuze politieke kracht zijn geworden.

Steen des aanstoots is gouverneur Basuki Tjahaja Purnama van Jakarta, algemeen bekend als Ahok. Hij zou onlangs de Koran hebben beledigd. Vanwege dat feit wordt Ahok al vervolgd, een besluit dat kwam na een eerdere islamistische demonstratie. Toch zijn de conservatieve moslims nog niet tevreden: Ahok hoort nu al achter de tralies, vinden zij.

Officieel mocht de bijeenkomst gisteren geen demonstratie heten. De organisatoren noemden het dan ook een 'supervreedzaam' vrijdags openluchtgebed. Vreedzaam bleef het, mede dankzij een felle regenbui die iedereen de lust ontnam urenlang buiten te blijven.

Het massagebed trok vooral veel jonge mannen, velen met vlasbaardje en Palestijnse sjaal. Na afloop verlieten zij in een eindeloze stoet bussen de stad. Verspreid door het centrum van Jakarta liepen nog uren later verdwaalde groepjes gelovigen achter hun begeleiders aan, die de colonne met Arabische vlaggen aanvoerden.

Hoewel er geen klappen vielen, blijven progressieve Indonesiërs met een vieze smaak in de mond achter. Tot ieders verrassing kwam president Joko 'Jokowi' Widodo namelijk met de massaal toegestroomde conservatieve moslims meebidden.

Dat is pikant. De hervormingsgezinde Jokowi lijkt hiermee de radicalere stemmen in de samenleving te legitimeren. Ook valt hij op deze manier openlijk zijn politieke vriend Ahok af.

Indonesiërs die de toenemende invloed van islamitische radicalen met afschuw aanzien, zijn bezorgd. Zij willen juist dat hun president pal naast Ahok gaat staan en pleit voor tolerantie ten opzichte van de christelijke gouverneur.

Misschien dacht Jokowi terug aan zijn verkiezingscampagne in 2014. Tegenstanders verweten hem toen heimelijk een christen te zijn. In het grootste islamitische land ter wereld is het moeilijk voorstelbaar dat een niet-moslim in het presidentieel paleis woont.

De spanning in de Indonesische politiek is de afgelopen weken snel opgelopen. Kort voor de demonstratie gisteren werden geheel onverwacht acht publieke figuren opgepakt wegens landverraad, onder wie een rockzanger, een politieke tycoon en een voormalig generaal. Volgens de politie wilde deze groep het massagebed misbruiken om het parlement te bezetten. Rechters in Indonesië kunnen voor dit misdrijf de doodstraf opleggen.

undefined

Wat deed Ahok precies verkeerd?

Mag een christen de baas zijn over moslims? Die vraag ligt aan de basis van de massabijeenkomsten in Jakarta de afgelopen weken.

Tijdens de campagne voor zijn herverkiezing, volop aan de gang, ging gouverneur Ahok op bezoek bij een groep vissers. Tijdens Ahoks praatje kwam precies deze vraag aan de orde. De gouverneur leek vervolgens soera 5:51 uit de Koran te bekritiseren. In dit vers worden moslims opgeroepen geen 'bondgenootschap' te sluiten met christenen en joden.

Nu de controverse rond Ahok toeneemt, lijkt ook zijn populariteit voor de verkiezingen te dalen. Volgens peilingen ligt de zoon van ex-president Yudhoyono op kop.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden