Protesten

Massaprotest in Jakarta tegen 'blasfemische' gouverneur

Tienduizenden Indonesiërs betoogden in Jakarta tegen de gouverneur van de stad, Basuki Tjahaja Purnama, bijgenaamd 'Ahok'. Zij eisen dat de gouverneur wordt vervolgd wegens belediging van de koran. Beeld EPA
Tienduizenden Indonesiërs betoogden in Jakarta tegen de gouverneur van de stad, Basuki Tjahaja Purnama, bijgenaamd 'Ahok'. Zij eisen dat de gouverneur wordt vervolgd wegens belediging van de koran.Beeld EPA

Zo'n 200.000 conservatieve moslims zijn vandaag door de Indonesische hoofdstad Jakarta getrokken in een van de grootste protestmarsen in lange tijd. De betogers eisen dat de gouverneur van Jakarta achter de tralies verdwijnt wegens blasfemie. Intussen hield de politie acht hooggeplaatsten aan wegens het beramen van een 'staatsgreep'. Onder hen was een dochter van Soekarno, de eerste president van het land. 

Redactie

Een eindeloze stroom conservatieve moslims in witte gewaden maakte het toch al hysterische verkeer van Jakarta tot een ware nachtmerrie. Vanuit de wijde omgeving trokken meer dan honderdduizend gelovigen naar de Indonesische hoofdstad om de arrestatie te eisen van de christelijke gouverneur van Jakarta.

Met deze tweede massademonstratie in een maand lieten de islamisten zien dat ze een serieuze politieke kracht zijn geworden.

Steen des aanstoots is gouverneur Basuki Tjahaja Purnama van Jakarta, algemeen bekend als Ahok. Hij zou onlangs de Koran hebben beledigd.

Vanwege dat feit wordt Ahok al vervolgd, een besluit dat kwam na een eerdere islamistische demonstratie. Toch zijn de conservatieve moslims nog niet tevreden: Ahok hoort nu al achter de tralies, vinden zij.

Betogers in de straten rond het nationale monument op het Merdekaplein in het centrum van Jakarta. Beeld AP
Betogers in de straten rond het nationale monument op het Merdekaplein in het centrum van Jakarta.Beeld AP

Openluchtgebed

Officieel mocht de bijeenkomst gisteren geen demonstratie heten. De organisatoren noemden het dan ook een 'supervreedzaam' vrijdags openlucht gebed.

Vreedzaam bleef het, mede dankzij een felle regenbui die iedereen de lust ontnam om urenlang buiten te blijven.

Hoewel er geen klappen vielen, blijven progressieve Indonesiërs met een vieze smaak in de mond achter. Tot ieders verrassing kwam president Joko 'Jokowi' Widodo namelijk met de massaal toegestroomde conservatieve moslims meebidden.

Dat is pikant. De hervormingsgezinde Jokowi lijkt zo de radicalere stemmen in de samenleving te legitimeren. Ook valt hij op deze manier openlijk zijn politieke vriend Ahok af.

Indonesiërs die de toenemende invloed van islamitische radicalen met afschuw aanzien, zijn bezorgd. Zij willen juist dat hun president pal naast Ahok gaat staan en pleit voor tolerantie ten opzichte van de christelijke gouverneur.

Misschien dacht Jokowi terug aan zijn verkiezingscampagne in 2014. Tegenstanders verweten hem toen heimelijk een christen te zijn. In het grootste islamitische land ter wereld is het moeilijk voorstelbaar dat een niet-moslim in het presidentieel paleis woont.

Het mikpunt van kritiek van de betogers, de gouverneur van Jakarta Basuki Tjahaja Purnama, alias Ahok. Beeld EPA
Het mikpunt van kritiek van de betogers, de gouverneur van Jakarta Basuki Tjahaja Purnama, alias Ahok.Beeld EPA
De radicale leider van het medeorganiserende Islamitische Bevrijdingsfront IDF, Habib Rizieq, hield een vurige toespraak. Beeld EPA
De radicale leider van het medeorganiserende Islamitische Bevrijdingsfront IDF, Habib Rizieq, hield een vurige toespraak.Beeld EPA

Landverraad

De spanning in de Indonesische politiek is de afgelopen weken snel opgelopen.

Kort voor de demonstratie werden geheel onverwacht acht publieke figuren opgepakt wegens landverraad - onder wie een rockzanger, een politieke tycoon en een voormalig generaal. Volgens de politie wilde deze groep het massagebed misbruiken om het parlement te bezetten.

Rechters in Indonesië kunnen de doodstraf opleggen voor dit misdrijf.

De Indonesische president Joko 'Jokowi' Widodo (midden), bad tot ergernis van meer progressieve Indonesiërs mee met de betogers. Hij leek daarmee de radicalere stemmen in de samenleving te legitimeren. Beeld AFP
De Indonesische president Joko 'Jokowi' Widodo (midden), bad tot ergernis van meer progressieve Indonesiërs mee met de betogers. Hij leek daarmee de radicalere stemmen in de samenleving te legitimeren.Beeld AFP

Wat deed Ahok precies verkeerd?

Mag een christen de baas zijn over moslims? Die vraag ligt aan de basis van de massabijeenkomsten in Jakarta de afgelopen weken.
Tijdens zijn herverkiezingscampagne ging gouverneur Ahok onlangs op bezoek bij bij een groep vissers. Tijdens Ahok's praatje kwam precies deze vraag aan de orde. De gouverneur leek vervolgens sura 5:51 uit de Koran te bekritiseren. In dit Koranvers worden moslims opgeroepen geen 'bondgenootschap' te sluiten met christenen en joden.
Nu de controverse rond Ahok toeneemt, lijkt ook zijn populariteit in Jakarta terug te lopen. Volgens peilingen leidt nu de zoon van voormalig president Yudhoyono de strijd om het gouverneurschap. De verkiezingen daarvoor zijn februari volgend jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden