Massaontslag dreigt bij UWV

Uitkeringsinstantie UWV en het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) gaan fuseren. ANP Photo

Vakbond Abvakabo FNV vreest dat door de bezuinigingen op uitkeringsinstantie UWV op z'n minst vierduizend mensen op straat komen te staan, wat neerkomt op ongeveer een vijfde van het personeelsbestand.

„Het UWV lijkt steeds meer op een sterfhuisconstructie”, zei onderhandelaar Sander Wesdorp van Abvakabo vanochtend.

UWV-voorzitter Joop Linthorst zei eerder deze maand al dat de overheidsbezuinigingen flink ingrijpen in zijn organisatie. Hij voorziet dat het uitvoeringsbudget van het UWV in 2015 zo'n 600 miljoen euro lager ligt dan nu. Dat komt neer op een bezuiniging van 30 tot 40 procent. Linthorst is bang dat hierdoor de helft tot twee derde van de UWV-vestigingen moet sluiten.

De vakbond heeft alle bezuinigingsscenario's tegen het licht gehouden. In het ergste geval, dus als het UWV het hele bezuinigingsbedrag op het personeel afwentelt, moeten er achtduizend tot negenduizend man vertrekken. „Waarschijnlijk kan er nog wel op andere posten bezuinigd worden, of wordt het bedrag lager”, aldus Wesdorp.

Abvakabo ziet in dat bij de bezuinigingen die het kabinet-Rutte wil doorvoeren, het UWV niet de dans kan ontspringen. Maar wat nu op tafel ligt vindt Abvakabo buitensporig. „De politiek moet ook eens rust scheppen”, zei Wesdorp. „Laat het UWV eens doen waar het goed in is."

Van coalitiepartner VVD hoeft het UWV vermoedelijk weinig steun te verwachten. Al deerder pleitten de liberalen al voor het compleet opheffen van de uitkeringsinstantie. Er is door de jaren heen al wel veel kritiek geweest op het werk van de UWV, wat afgelopen najaar nog leidde tot het instellen van een commissie van wijzen onder leiding van, toen demissionnair, minister Donner om de uitgaven van het bedrijf beter onder controle te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden