Massaontslag bij DSM zal niet het laatste zijn

Protestactie tegen bezuinigingen bij Defensie. Beeld ANP
Protestactie tegen bezuinigingen bij Defensie.Beeld ANP

Nederland werd deze week weer opgeschrikt door een massaontslag. Bij DSM moeten 1000 mensen weg. Hoe staat het nu eigenlijk met de werkgelegenheid in Nederland, en wat kunnen we nog verwachten?

Sommige grote werkgevers trekken er een paar jaar voor uit, maar de ingrepen zijn fors. Bij banken verdwijnen duizenden banen, bij Rabobank 3000, bij ABN Amro 2350, bij ING 2700.

In de industrie en telecom gaat het ook moeizaam: naast DSM ontslaat bijvoorbeeld ook Philips 1400 mensen, KPN 5000. Akzo Nobel maakt geen grote aantallen bekend, maar ontslaat ondertussen wel honderden mensen bij plukjes.

Ook de overheden worden niet gespaard: de gemeenten Amsterdam en Rotterdam moeten respectievelijk 2000 en 2450 mensen kwijt. Defensie schrapt 12.000 namen van de loonlijst.

Wil je een beeld krijgen van de ontslagen bij kleinere bedrijven, dan biedt het Handelsregister enige houvast: vanwege faillissementen verloren het afgelopen jaar ruim 28.000 mensen hun baan. Al met al is 5,25 procent van de beroepsbevolking momenteel werkloos.

Gaat de werkloosheid de komende jaren ernstig oplopen?

Het Centraal Planbureau (CPB) dacht in 2009 dat de werkloosheid ten gevolge van de crisis zou oplopen tot 7 procent; maar dat werd slechts 4,6 procent. De verklaring daarvoor bleek dat het Nederlandse bedrijfsleven er bij het uitbreken van de crisis zo goed voorstond, dat er voldoende vet op de botten was om personeel te behouden.

Dat vet is nu verdwenen. "Bij een volgende negatieve schok zou de werkloosheid daarom wel eens sterker kunnen oplopen", zo schreef het CPB vorig jaar. Het planbureau voorspelde in juni dat er tot 2014 nog 100.000 Nederlanders werkloos zullen worden. Het aantal mensen zonder baan is dan 6,25 procent van de beroepsbevolking. Daarna komen er minder werklozen, maar tot 2017 zal de werkloosheid nooit verder dalen dan de huidige 5,25 procent.

Maar als die prognose in 2009 zoveel pessimistischer was dan noodzakelijk, waarom zou het nu dan ook niet beter uitpakken?

Nog steeds heeft het CPB niet helemaal uitgevogeld waarom het er in 2009 zo ver naast zat. Gunstig was dat er in het jaar erop steeds meer mensen in de zorg en bij de overheid werden aangenomen. Maar de overheid zal de komende jaren geen banenmotor meer zijn, daar wordt fors bezuinigd. In de zorg verwacht het CPB 140.000 nieuwe banen, maar die sector staat ook grote bezuinigingen te wachten. Het is de vraag of dit getal waargemaakt wordt.

Een ander onverwacht lichtpuntje in 2010 was dat de winst van productiebedrijven groter uitpakte dan was verwacht. Het bruto binnenlands product steeg al met al met 1,7 procent, in plaats van te krimpen met de geraamde 0,25 procent. Daardoor konden bedrijven hun personeel 'hamsteren' voor betere tijden.

Hoewel de productie het afgelopen jaar bij veel bedrijven is toegenomen, vallen de winsten steeds vaker tegen. Het planbureau verwacht tussen 2014 en 2017 een economische groei van 1,5 procent per jaar. Toch zal de werkloosheid niet navenant meedalen, denkt het CPB. Steeds meer werk zal worden overgenomen door machines.

Het blijft voor het planbureau moeilijk in te schatten hoe de mechanismen op de arbeidsmarkt precies werken. De komst van ict kost banen; zzp'ers met weinig inkomsten vormen een groep verborgen werklozen. Vrouwen en studenten zouden ontmoedigd kunnen raken in een laagconjunctuur en thuis blijven of doorstuderen. Ook die zie je niet terug in werkloosheidscijfers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden