Massamoord in sneeuwstorm

Kijk de kerstadvertenties er maar op na, er is weinig moeite en zelfs niet eens meer zo'n kapitaal voor nodig om een halve dierentuin op tafel te zetten. Hertenbiefstukjes liggen, compleet met sausje, naast tevens keurig in eenpersoonsporties verdeelde kangoeroe, struisvogel en springbok, naast omvangrijke kalkoenen, opgebonden parelhoenders en mollige kwarteltjes (natuurlijk geen mussen, die zijn beschermd en te zielig om er een culinair commercieel succes van te maken, wij houden van mussen). Je zou van die enorme uitgestalde hoeveelheden bijna vegetarisch worden als je het niet al bent. Veiligheidshalve houd ik het vandaag op een 'bloederig' toetje.

Henja Schneider

De bevallige Engelse tv-kok Nigella Lawson beschrijft in een van haar boeken een recept dat ze, geïnspireerd door de aanblik van het resultaat, 'Massamoord in een sneeuwstorm' noemde. Wees gerust, het gaat niet om een berg van exotische stukken vlees of iets dergelijks, het is een heel makkelijk te maken, zoet, mooi wit met rood dessert en er is niets op tegen om er ter wille van de kerstmenukaart een andere fantasienaam aan te geven.

Klop voor de meringueberg met granaatappelpitten de slagroom stijf. Breek zeven van de meringues in tamelijk grove brokjes. Halveer de granaatappels en houd vijf helften met de snijkant naar beneden boven de meringuebrokjes. Mep met een zware houten lepel op een granaatappelhelft, dan gaat het rode kraaltjes regenen. Spatel room, brokjes schuim en granaatappelpitjes licht door elkaar en schep het mengsel op een mooie, grote schaal. Strooi er de pitjes van de zesde halve granaatappel en laatste, verkruimelde meringue over en sprenkel er een beetje granaatappelsap over, dat u gewoon uit een of meer granaatappelhelften knijpt.

Nog een makkelijk dessert-idee voor op het laatste moment: besmeer tamelijk dikke sneden suikerbrood met boter en bestrooi ze met wat suiker. Leg ze onder de hete grill tot de suiker gaat karamelliseren. Leg ze terwijl ze nog warm zijn op borden, schep er een bol ijs naast en/of vanillekwark en/of een bijzondere jam en/of nog iets anders wat u lijkt en garneer de zaak met poedersuiker en chocoladehulstblaadjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden