Massale vraag naar vlaggen in VS én Nederland

De Amerikanen grijpen dezer dagen massaal naar hun nationale vlag. De grootste winkelketens van het land, zoals supermarktconcern Wal-Mart en doe-het-zelfketen Home Depot, hebben in hun duizenden filialen geen enkele vlag meer op de schappen. Fabrikanten van de Stars and Stripes draaien overuren om aan de enorme vraag te voldoen. Een van hen, Atlanta Flags, heeft in zijn eentje in twee dagen alleen al 400000 vlaggen kunnen versturen, een aantal dat normaal gesproken in twee maanden wordt verkocht.

Een van de grootste afnemers is eveneens in Atlanta te vinden. De honkbalclub Atlanta Braves heeft ongeveer 50000 vlaggen gekocht. Die worden weggegeven tijdens de eerste wedstrijd die gespeeld gaat worden als de stilgelegde competitie weer wordt hervat.

Het idee om met behulp van een vlag uiting te geven aan gevoelens van nationale en internationale saamhorigheid, blijft niet tot de VS beperkt. Bij de Dokkumer Vlaggen Centrale stond gisteren de telefoon ook roodgloeiend. Na het besluit van de Europese Unie om vandaag tot rouwdag uit te roepen en de vlag halfstok te hangen, proberen instellingen, bedrijven en particulieren nog massaal de Nederlandse driekleur aan te schaffen.

Een woordvoerster van de Vlaggen Centrale, een van Nederlands grootste producenten van vlaggen, bevestigt dat de vraag naar vlaggen voor de tijd van het jaar vertienvoudigd is. ,,We worden platgebeld. Door overheidsinstanties, instellingen, MKB-Nederland en particulieren.''

De Vlaggen Centrale, die normaal alleen aan groothandels levert, probeert met man en macht te voldoen aan de massale aanvraag. Iedereen die gisteren een bestelling plaatste, kan de vlag vandaag bij de post verwachten.

In winkels zoals V & D, Hema en doe-het-zelfzaken is alleen de huidige voorraad driekleuren uit de kasten gehaald. Op korte termijn was het niet mogelijk extra vlaggen te krijgen, benadrukte een woordvoerster van KBB/Vendex waar onder meer V & D, Hema en Praxis onder vallen.

Premier Kok besloot woensdag dat bij alle gebouwen van de rijksoverheid vandaag de vlag halfstok hangt. De verwachting is dat ook veel individuele Nederlanders gehoor zullen geven aan de oproep.

Het zal voornamelijk de Nederlandse vlag zijn die buiten wordt gehangen. Aan een Amerikaanse vlag is in Nederland op korte termijn al helemaal moeilijk te komen. ,,Die maken we alleen op bestelling en dat duurt altijd enkele dagen'', legt de zegsvrouw van de Dokkumer Vlaggen Centrale uit.

De vlaggen mogen van zonsopgang tot zonsondergang buiten hangen. Alleen wanneer een landenvlag aan beide zijden door schijnwerpers wordt belicht, mag deze na zonsondergang blijven hangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden