Massale protesten in Roemenië tegen regering
In Roemenië zijn woensdagavond tienduizenden mensen de straat opgegaan om te protesteren tegen de overheid. Volgens verschillende lokale media gaat het om de grootste protesten sinds de val van het communisme in 1989.
De media spreken van 200.000 demonstranten, van wie de helft in de hoofdstad Boekarest. Ze protesteren tegen de beslissing van de sociaaldemocratische regering om via een nooddecreet de anticorruptiewetgeving te versoepelen en eisen het ontslag van de regering.
Volgens sommige media zouden in heel het land zelfs 300.000 mensen op straat zijn gekomen, vooral in de steden, maar ook in kleinere dorpen. De autoriteiten weigeren om cijfers vrij te geven over het aantal demonstranten.
In Boekarest kwam het voor het regeringsgebouw aan het einde van de manifestatie tot geweld tussen de politie en relschoppers. Tientallen hooligans bekogelden de politie met rotjes, stenen en flessen. De agenten reageerden daarop met traangas, waarna een groot deel van de betogers het plein verliet.
Later op de avond kwam het opnieuw tot rellen tussen de politie en de relschoppers. Een krantenkiosk werd in brand gestoken. Vier politieagenten en twee demonstranten raakten lichtgewond, twintig mensen werden opgepakt. De politie nam molotovcocktails en messen in beslag.
Relschoppers
Een woordvoerder van de politie had nog voor het uitbreken van de rellen uitdrukkelijk gewaarschuwd voor mogelijke stoorzenders. De oppositiemedia menen dat de relschoppers door de regering werden ingezet om verdere straatprotesten te verhinderen en alle manifestanten in diskrediet te brengen.
De ambassades van België, Canada, Frankrijk, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten hebben woensdag in een gezamenlijke mededeling de beslissing veroordeeld, die 'de vooruitgang van Roemenië rond de rechtsstaat en de strijd tegen corruptie in de afgelopen tien jaar ondermijnt'.
De bondgenoten van Roemenië waarschuwen ervoor dat de Roemeense regering met het decreet 'riskeert partnerschappen te schaden die gebaseerd zijn op gezamenlijke waarden, die inherent zijn aan de leidende principes van de EU en de NAVO. We hopen dat de Roemeense overheid deze tegendraadse koers omkeert', klinkt het.