Massale evacuatie in Californië

Californië wordt getroffen door natuurbranden die meer schade aanrichten dan de vorige grote branden van 2003. Honderdduizenden mensen moeten hun huis verlaten. En het einde is niet in zicht.

Zeker een half miljoen mensen in Californië hebben op last van de autoriteiten hun huizen verlaten.

In het zuiden van de Amerikaanse staat woeden grote bosbranden, aangewakkerd door stormachtige winden, waardoor al zeker 1500 vierkante kilometer land in de as is gelegd. Een kleine vierduizend huizen en bedrijven zijn afgebrand. Het einde van de branden, aangewakkerd door de jaarlijks terugkerende Santa Ana-winden uit het oosten, is nog lang niet in zicht.

Gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft de noodtoestand uitgeroepen in zeven counties (provincies), en 1500 man van de Nationale Garde opgeroepen om de brandweer te helpen bij de bestrijding van talrijke natuurbranden. Ook heeft hij het leger om blusvliegtuigen gevraagd. President Bush heeft federale hulp toegezegd. De buurstaten Nevada en Arizona hebben brandweerteams en materieel gestuurd.

Vooral de regio rond de stad San Diego is getroffen. Twee mensen zijn omgekomen en meer dan veertig gewond geraakt. Van de Californische kuststrook stond in totaal een kwart in brand.

Het vuur breidde zich gisteravond nog steeds uit. De weersvoorspellingen beloven aanhoudende wind, met stoten tot boven de honderd kilometer per uur, en geen regen. Gisteren steeg het kwik op veel plekken tot boven de 37 graden.

„De harde wind houdt aan, waardoor het extreem moeilijk is om de branden te stoppen”, zei een woordvoerder van de brandweer van San Diego. De winden jagen niet alleen de branden voort, ze bemoeilijken ook brandbestrijding met helikopters. Vonken waaien zo ver mee op de wind, dat het aanleggen van brandgangen geen zin heeft.

Volgens de brandweer zijn de branden ernstiger dan in 2003. Toen vonden 22 mensen de dood en werden drieduizend huizen verwoest. Het land is bovendien uitzonderlijk droog omdat in Californië dit jaar slechts een vijfde van de normale hoeveelheid neerslag is gevallen.

Rond San Diego zijn 500.000 mensen geëvacueerd. Ziekenhuizen, bejaardenhuizen en gevangenissen zijn ontruimd. Veel mensen werden opgevangen in het Qualcomm-stadion in San Diego. Zij volgen het nieuws op beeldschermen, in de hoop dat lokale zenders iets melden over hun huizen. Schwarzenegger bracht de geëvacueerden daar een bezoek. Volgens Lisa Blake van de brandweer van San Diego kan de brandweer niet alle huizen redden.

In het welvarende Malibu worden veel huizen van filmsterren bedreigd. Onder de geëvacueerden zijn de acteurs Dick Van Dyke, Mel Gibson en actrice Olivia Newton John. Het Castle Kashan, een quasi-middeleeuwse suikertaart met een vloeroppervlak van 930 vierkante meter die te koop stond voor 17 miljoen dollar, werd in de as gelegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden