Massale demonstratie van werknemers arbeidsbureaus

Van onze redactie economie RIJSWIJK - Werknemers van de arbeidsbureaus hebben gisteren massaal gedemonstreerd tegen de bezuinigingen die het kabinet de arbeidsvoorziening wil opleggen. Ongeveer de helft van de negenduizend werknemers was naar Rijswijk gekomen om het overkoepelende Centraal Bestuur voor de Arbeidsvoorziening (CBA) te bewegen iets aan de korting van in totaal 1,6 miljard gulden te doen.

“Onze grootste vijand is het CBA, niet de politiek”, is de stemming in de grote hal tegenover het CBA-gebouw. “Arbeidsvoorziening dreigt failliet te gaan. En wat doet het bestuur? Niets”, roept H. Leerentveld, bestuurder van de vakbond AbvaKabo. Door de ingrepen komen duizenden banen op de tocht te staan, vrezen de bonden.

De getergde actievoerders laten blijken de aanvallen op de arbeidsvoorziening beu te zijn. “We worden afgeschilderd als een stelletje flierefluitende big spenders”, schalt het verontwaardigd. “Het kabinet heeft de mond vol van een 40 000-banenplan en bezuinigt intussen op arbeidsvoorziening.”

De voorzitter van het CBA, R. de Boer, waagt zich in het hol van de leeuw en neemt een lekke kruiwagen met 6 500 handtekeningen in ontvangst. “Ik ben onder de indruk”, reageert De Boer, waarop een oorverdovend fluitconcert losbarst. “Arbeidsvoorziening ligt mij net zo na aan het hart als u”, vervolgt de voorzitter. “Nou, doe er dan wat aan”, klinkt het boos uit het publiek.

Volgens De Boer moeten de werknemers geduld hebben. Er moet nog overleg met het ministerie van sociale zaken worden gevoerd, voor 1995 heeft het CBA een noodplan gemaakt en voor de jaren daarna wordt aan zo'n plan gewerkt. “Er is tijd nodig om het pleit te winnen.”

Een medewerkster van arbeidsbureau IJssel/Vecht - zwarte tranen op haar witbeschilderde gezicht “om ons verdriet uit te drukken” - is niet onder de indruk van het betoog van De Boer. “Hier kunnen we niks mee, het is belachelijk. Wij maken ons op het arbeidsbureau hele erge zorgen.”

Volgens een consulent van het Haagse arbeidsbureau had het CBA meteen naar de rechter moeten stappen toen het kabinet de bezuinigingen bekend maakte. Het bestuur was dat ook van plan maar heeft het uiteindelijk toch niet gedaan vanwege de geringe kans op succes.

Vervolg op pagina 7

'Alsof wij verantwoordelijk zijn voor de werkloosheid' VERVOLG VAN PAGINA 1

“Wel naar de rechter, niet naar de rechter: dat is allemaal tijdverspilling geweest”, vindt W. Wolfs van de afdeling communicatie van het landelijke bureau arbeidsvoorziening.

“Ja, er zijn hier niet alleen mensen van de regionale bureaus maar ook van het landelijke bureau, want wij zijn ook afhankelijk van dat stelletje klunzen”, constateert Wolfs droogjes.

Het bestuur had veel meer tijd moeten steken in het bewerken van de politiek, vindt Wolfs. “Ze hadden constructief moeten praten over wat de taken van arbeidsvoorziening zijn en dan een compromis moeten sluiten. Dat levert meer op dan ruzie maken.” Welke lijn het bestuur in het conflict met minister Melkert volgt, is in de ogen van Wolfs volstrekt onduidelijk. “En zelfs wij van de afdeling communicatie moeten de ontwikkelingen in de krant lezen.”

De problemen zijn voor een deel terug te voeren op de doorgeschoten decentralisatie, denkt Wolfs. De 28 regionale besturen zijn 'eilandjes' die op eigen houtje beleid voeren. “In het Gooi bestaat er niet eens meer een arbeidsbureau. Daar heet het banencentrum. Dat zou je eens bij Albert Heijn moeten proberen.”

Hoofdschuddend kijkt Wolfs naar de nep-Bob de Rooij die de aanstekers omhoog krijgt met 'Blijf bij mij'. “Er bestaan zoveel misverstanden over onze organisatie”, zegt hij treurig. “Alsof wij verantwoordelijk zijn voor de werkloosheid.”

De werknemers zijn 'angstig', ziet Wolfs. “Vorig jaar hadden wij hier op het landelijk bureau ook al een reorganisatie. Er moet een paar jaar rust in de tent komen.” Vervelend gevolg van de onrust is dat de goede, jonge werknemers hun heil ergens anders zoeken, voordat de klappen daadwerkelijk vallen. “Dan houd je nog de minderen over, en de oudjes, zoals ik.”

De vakbonden vragen behoud van werkgelegenheid, geen gedwongen ontslagen en een daadkrachtige inzet voor een gezonde organisatie. Eerder al gaven de bonden in een eigen rapport de hoofdlijnen van een nieuwe organisatie aan.

Niet bekend

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden