Massagraf ontdekt bij voormalige Afrikaanse basis

(Novum/AP) - Bouwvakkers hebben op vierhonderd meter afstand van een voormalige basis van het Zuid-Afrikaanse leger in Namibië een massagraf aangetroffen. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse krant The Star vrijdag gemeld. Aangenomen wordt dat het om de stoffelijke resten gaat van leden van de Namibische rebellenbeweging SWAPO die tot de terugtrekking in 1990 tegen de Zuid-Afrikaanse bezetting van Namibië vocht.

Volgens The Star was niet bekend hoeveel lichamen exact in het graf liggen, omdat het nog niet in zijn geheel is blootgelegd. Gouverneur Usko Nghaamwa van de Namibische regio Ohangwena, waar het graf werd gevonden, eiste direct een verklaring van het Zuid-Afrikaanse leger. "Er heeft hier een massaslachting plaatsgevonden. Het Zuid-Afrikaanse leger moet ons uitleggen waarom het deze mensen heeft doodgeschoten", zei hij.

Constand Viljoen, de bevelhebber van het Zuid-Afrikaanse leger van 1977 tot 1985, zei dat nooit het leger, maar altijd de politie zich bezighield met het opruimen van lichamen van omgekomen rebellen. Maar correspondent Helmoed Romer-Heitman van Jane's Defense Weekly zei tegen The Star dat er foto's bestaan van Zuid-Afrikaanse militairen die aan het einde van de oorlog in Namibië lichamen van SWAPO-leden begraven.

SWAPO, de Zuidwest-Afrikaanse Volksorganisatie, is nu regeringspartij in Namibië.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden