Massaal protest boeren vergeefs

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - Duizenden boeren en werknemers uit de agrarische industrie hebben het afgelopen weekeinde opnieuw, maar vergeefs actie gevoerd. De grote fracties in de Kamer zullen ondanks de protesten vandaag zo goed als zeker instemmen met een strenger mestbeleid.

“Ik heb niets gehoord dat mij op andere gedachten brengt”, zei VVD-woordvoerder Blauw dit weekeinde. Dat klonk nog redelijk neutraal vergeleken met de bitse reacties uit het kabinet. Minister Dijkstal van binnenlandse zaken vindt dat de boeren moeten ophouden met wegblokkades en andere acties die schade toebrengen aan derden. Minister Aartsen van landbouw vindt dat de boeren met de acties van de afgelopen dagen “grenzen hebben overschreden”. “De boeren moeten nu eerst maar eens het Kamerdebat afwachten in plaats van actievoeren”, aldus Van Aartsen, die niet van plan is de mestnormen af te zwakken, zoals de boeren eisen.

In de Veemarkthallen in Utrecht kwamen zaterdag meer dan vijfduizend boeren en vooral werknemers uit de agrarische industrie bij elkaar om te protesteren tegen de kabinetsplannen. De manifestatie duurde krap een uur, maar zorgde op de snelwegen naar Utrecht opnieuw voor zeer lange files. Dit keer reden er geen trekkers op de weg maar bulkauto's en vrachtwagens.

De manifestatie zelf verliep ordelijk, aldus de politie. Maar op de snelwegen ontstonden dusdanig gevaarlijke situaties dat de Landelijke verkeerspolitie van justitie opdracht heeft gekregen proces-verbaal op te maken tegen boeren die op de snelweg actievoeren. Een voorlopig loos dreigement, omdat de boeren zelf al hadden aangekondigd dat ze de automobilisten en het wegtransport voorlopig niet meer zullen hinderen.

Van de drie actiecomités heeft alleen het comité Wij Zullen Doorgaan al bij voorbaat aangekondigd dat er nieuwe acties komen als de Kamer vandaag de mestnormen aanscherpt. “We zullen op allerlei manier de overheid proberen te treffen in de uitvoering van de administratieve taken”, aldus actieleider Van den Brink. Een harde kern wil desnoods met wilde acties luchthaven Schiphol stilleggen. Maar ook onder de achterban van de gematigder actiecomités is de bereidheid voor nieuwe acties groot. Het comité riep gisteravond alle boeren op om vanaf 00.30 uur de trekker langs de weg te plaatsen en de zwaailichten aan te zetten.

De drie regeringsfracties zullen de regering vandaag per motie vragen om een premieregeling voor boeren die minder vervuilen. Het kabinet praat tot nu toe alleen over een heffing voor boeren die teveel vervuilen. PvdA'er Huys zal vandaag voorstellen in elke provincie twintig boerderijen te laten dienen als voorbeeld-bedrijf voor de nieuwe mestnormen. De boerenorganisaties zelf moeten die bedrijven selecteren en het ministerie van landbouw moet zorgen voor extra begeleiding.

De PvdA brengt vandaag nog een nieuw voorstel in de discussie in: boeren in extreem 'fosfaatverzadigde' gebieden in Brabant en Limburg zouden desnoods een paar jaar een totaal mestverbod moeten krijgen. Of beide voorstellen op steun in de Kamer kunnen rekenen, moet blijken.

- Pagina 3: Irritatie? Niks van gemerkt

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden