Massaal protest bij grens Gaza loopt uit op bloedbad

Palestijnse demonstranten kruipen bij elkaar tijdens de confrontatie met Israëlische veiligheidstroepen.  Beeld Photo News
Palestijnse demonstranten kruipen bij elkaar tijdens de confrontatie met Israëlische veiligheidstroepen.Beeld Photo News

Tienduizenden Palestijnen verzamelden zich voor een protest en probeerden de hekken te slechten. Israël trad hard op.

Monique van Hoogstraten

Meer dan vijftig Palestijnse doden, vele duizenden gewonden, van wie meer dan duizend door kogels zijn geraakt. Het is het resultaat van een dag protest in de Gazastrook tegen de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Wereldwijd is het optreden van Israël veroordeeld. Ook de Nederlandse minister Stef Blok van buitenlandse zaken deed een oproep aan de strijdende partijen: “Ik roep beide kanten op tot zelfbeheersing, want het is dramatisch hoe mensen daar steeds weer de dood vinden.”

Op een heuvel in het zuiden van Israël, een paar honderd meter van de grens met Gaza, zijn het loze woorden. Daar klinken luide knallen. Niet het geluid van vuurwapens, eerder van bombardementen. Later blijkt dat het Israëlische leger net luchtaanvallen heeft uitgevoerd. Op posities van Hamas, zegt het Israëlische leger.

In de stilte daarna klinken ‘gewone’ schoten, gericht tegen de massale Palestijnse demonstratie die aan de andere kant van de grens gaande is. Langs de hele Gazastrook komen zo’n 40.000 Palestijnen naar het protest dat een aantal weken geleden begon als een volksprotest, maar inmiddels volledig door Hamas is omarmd.

Hek

Dinsdag is voor Hamas een hoogtepunt: de omstreden verplaatsing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Omstreden, want Jeruzalem wordt internationaal niet als de hoofdstad van Israël erkend omdat ook Palestijnen daarop aanspraak maken.

Via sociale media heeft Hamas de inwoners van Gaza opgeroepen naar de grens te gaan. Hamasleider Yehya Sinwar eerder deze week: “Wat is het probleem als honderdduizenden het grenshek bestormen dat niet eens een staatsgrens is? Het bezettingsleger moet zichzelf inhouden.”

Dat is voor Israël een immens probleem. Het leger grijpt juist zo hard in om te voorkomen dat eerst een kleine groep Palestijnen door het hek breekt, en daarna een massa de grens over zou steken. Wat er dan zou gebeuren is niet te overzien. “De wereld moet begrijpen dat wij niet de luxe hebben om een oorlog te verliezen”, zegt Chaim Jelin. Hij is Knessetlid voor de partij Yesh Atid. “Dan hebben we geen land meer.”

Hij woont in een kibboets vlakbij de grens met Gaza en komt een kijkje nemen op de heuvel met uitzicht op Gaza om de militairen een hart onder de riem steken. “Deze demonstraties zijn terreurdaden. Onze graanvelden in de fik steken. Ik snap de bevolking wel, die onder Hamas lijdt, het is deel van hun armoede. Maar er is een groot cultuurverschil tussen hen en ons. Wij proberen levens te sparen, zij proberen zoveel mogelijk slachtoffers te maken om hun boodschap over te brengen.”

Trump

Hoe anders is de sfeer in Jeruzalem, waar op dat moment de Amerikaanse ambassade officieel wordt geopend. Premier Netanyahu viert een overwinning in de stad die “altijd de hoofdstad van het Joodse volk is geweest en altijd zal blijven”. Hij prijst de Amerikaanse president: “Trump, door de geschiedenis te erkennen, maak je geschiedenis.”

Op een steenworp daarvandaan, in het Palestijnse Ramallah, laat president Abbas weten dat de rol van de Verenigde Staten als vredesbemiddelaar is uitgespeeld. “De Amerikaanse regering heeft de Palestijnen en alle Arabieren vernederd.”

De Europese Unie roept ondertussen alle betrokken op zich tot het uiterste te beheersen. “Israël moet het recht op demonstratie respecteren (…) Hamas moet garanderen dat de demonstraties volstrekt niet-gewelddadig zijn.”

Het klinkt als een stem uit een heel ver oord, hier op deze heuvel, met uitzicht op de demonstranten, maar te ver weg om te zien wie er als doden en gewonden worden afgevoerd. Hier klinkt het: ‘als zij vrede willen, zijn wij er klaar voor’.

Lees ook het interview met Hedy d'Ancona: 'Ik schaam me voor mijn verwantschap met Israël'

"Je kunt geen vrijheid vieren als je die denkt te behouden door anderen te onderdrukken", zegt oud-PvdA-minister Hedy d'Ancona.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden