Massaal naar Rio voor de paus en elkaar

Twee miljoen jongeren zijn deze week in Rio de Janeiro, voor de katholieke Wereldjongerendagen. Ze komen voor de Argentijnse paus Franciscus.

Op de trappen voor de kerk Nossa Senhora da Gloria op het Largo do Machado, in het hart van Rio de Janeiro, spreiden jongeren hun parochievlaggen uit en maken er lachend groepsportretten. Overal in de stad duiken jonge pelgrims op met het logo van het beroemde christusbeeld uit Rio de Janeiro op hun T-shirts. Ze komen uit Brazilië, Argentinië, Peru, Chili, Mexico, Europa en de Verenigde Staten om elkaar ¿ en paus Franciscus ¿ te ontmoeten tijdens de Wereldjongerendagen, het grootste katholieke evenement ter wereld.

De organisatoren van de Wereldjongerendagen, die vandaag beginnen en tot zondag duren, verwachten twee miljoen bezoekers. Of dat aantal gehaald wordt, is de vraag. De recente protesten in Brazilië ¿ die in Rio de Janeiro een enorme omvang bereikten met gewelddadige confrontaties ¿ hebben zeker bezoekers afgeschrikt. Veel parochies die honderden pelgrimgangers zouden ontvangen kregen te maken met afmeldingen.

Rio de Janeiro had zich voorbereid op 300.000 slaapplaatsen in de honderden parochies, katholieke scholen en bij mensen thuis, maar ze zullen uiteindelijk maar 150.000 mensen hoeven onder te brengen. In totaal hebben zich 350.000 pelgrims officieel ingeschreven, uit 175 landen. De meesten komen uit Brazilië, Argentinië en andere Latijns-Amerikaanse landen. Zij betalen samen een groot deel van de kosten (in totaal 120 miljoen euro) en krijgen een volle aflaat van de paus voor hun deelname. Zestigduizend vrijwilligers helpen de jongeren en hun families de weg door de stad te vinden. Uit Nederland hebben driehonderd jongeren zich officieel aangemeld.

Copacabana
Langs het strand van Copacabana lopen Fabio Garcez (28) en Paulo Vinicius Ferreira (22). Ze zijn van de parochie Nossa Senhora de Nazare uit de arme volksbuurt Acari, in het noorden van Rio de Janeiro, een uur met de metro vanaf het rijke zuiden. In hun parochie vangen ze 263 pelgrims op, vertelt Fabio. "Paulo en ik komen nog uit traditioneel katholieke gezinnen, maar de meeste jongeren niet meer. Binnen onze kerk hebben we 41 jonge vrijwilligers bijeen gekregen die de pelgrims helpen opvangen. Maar het is lastig om nieuwe jongeren te bereiken. De meeste gezinnen zijn niet meer katholiek."

Paulo: "Ik denk dat paus Franciscus een rol kan vervullen om de jongeren weer naar de kerk te halen. Hij is iemand die mensen omarmt. Als Argentijn kent hij de realiteit van Latijns Amerika ¿ van de favelas. Hij breekt allerlei protocollen. Hij wil bij aankomst bijvoorbeeld gewoon door het centrum van de stad gaan, wil midden tussen het volk staan. Ik ben echt heel blij met hem."

Organisaties van homoseksuelen en feministische bewegingen hebben aangekondigd deze week te gaan protesteren. Net als burgers die zich ergeren aan de kosten die de Wereldjongerendagen met zich meebrengen, zoals alle politietroepen die ingezet worden om de veiligheid van de paus en de bezoekers te garanderen. Fabio: "Protesteren staat vrij. Ieder mag zijn mening hebben. Ik geloof dat de kerk als een moeder is, en alles weet. De kerk veroordeelt homoseksualiteit, niet de homoseksuelen. Wij hebben een aantal homo's in onze kerk, die daarmee volgens de regels van de kerk proberen om te gaan."

Paulo: "Het is geweldig om nu, tijdens de start van de Wereldjongerendagen, te ontdekken dat er overal ter wereld jongeren zijn die dezelfde gedachten hebben als ik. Dat wist ik wel, maar het directe contact is heel bijzonder."

Een opluchting
Voor de 16-jarige Chileen Pablo Salinas is het ook een opluchting te ontdekken dat er nog zoveel andere katholieke jongeren rondlopen. Hij is met een groep van achttien Chilenen overgekomen: "In mijn kerk, waar ik gitaar in de band speel, ben ik nog maar een van de weinige jongeren. De meesten hebben geen tijd voor de activiteiten van de kerk. Ik zie de groep alleen maar kleiner worden. Maar dat de paus Argentijn en dus Latijns-Amerikaans is, helpt wel."

De Peruaanse Cristina Meza (23), vrijwilligster in de metro, ziet het allemaal zonniger in. Zij organiseert activiteiten zoals bezinningsbijeenkomsten van de universiteitskapel in hoofdstad Lima en ziet het aantal studenten dat meedoet ieder jaar groeien: "Het is geweldig dat we nu hier in Rio de Janeiro bijeen kunnen komen. Dat is een duidelijke oproep van God. Hier spreken we bijna dezelfde taal en hebben we veel makkelijker toegang tot de Wereldjongerendagen dan in Europa. Hier maken wij deel uit van de Latijns-Amerikaanse vrijhandelszone Mercosur."

Wat vindt Cristina van de mogelijke protesten? "Ik geloof dat God Adam en Eva heeft geschapen en dat dat de natuurlijke weg is. Maar iedereen is vrij om te protesteren en Jezus accepteert iedereen. Hij accepteerde Maria Magdalena ook, die prostituee was. We zijn allemaal broeders en mogen niet discrimineren."

De kerk weet wat ze doet, vindt ook de Argentijnse Maria de Los Angeles (25). Als jonge vrouw stelde zij haar priester al vragen over de rol van de vrouw in de kerk, maar ze begrijpt nu dat vrouwen wel degelijk een grote rol hebben in het evangelie - het waren vriendinnen van Jezus: "Het priesterschap is weggelegd voor mannen, die die zware, bijzondere taak op zich moeten nemen."

Huilend weggerend
Cristina kende paus Franciscus als 'een bisschop', zoals er meer zijn: "Ik volgde vaker de mis bij hem. Ik had nooit gedacht dat hij tot paus zou worden uitgekozen. Toen we het hoorden, zijn we huilend de kathedraal uitgerend. Hoe kon een Argentijn zijn uitgekozen? Het was alsof er een droom uitkwam. Het moet de Heilige Geest zijn geweest. Paus Franciscus spreekt de taal van de jongeren en het volk. Hij is een echte Argentijn, die zoent, omarmt, liefde geeft. Samen met de vorige paus Benedictus weet hij ongetwijfeld een antwoord te geven op deze tijd, die bepaald wordt door gebroken gezinnen, oppervlakkigheid en consumptiegedrag. Feilen kan iedereen - ook de paus kan als mens fouten maken, maar hij wordt altijd geleid door de Heilige Geest, die alles in de juiste richting stuurt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden