Massaal laatste eerbetoon voor Muhammad Ali in Louisville

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Nog één keer werd hij toegejuicht. Terwijl zijn kist stapvoets door de straten van zijn geboortestad Louisville richting de begraafplaats werd gereden, klonk op alle plekken langs de route zijn naam. Bij het huis waar hij opgroeide, bij het aan hem gewijde museum, voor het Center for African American Heritage en langs de naar hem genoemde Muhammad Ali Boulevard, overal scandeerden duizenden fans en belangstellenden 'Ali! Ali!' en werden bloemen en rozenblaadjes naar de begrafenisstoet gegooid.

De processie eindigde bij het Cave Hill Cemetery, waar de vorige week op 74-jarige leeftijd overleden bokser in een besloten ceremonie ter aarde werd besteld. De kist, gedrapeerd met een islamitisch kleed, werd onder meer gedragen door wereldkampioen zwaargewicht Lennox Lewis, zijn collega-bokser Mike Tyson, en acteur Will Smith, die Muhammad Ali neerzette in de speelfilm 'Ali'.

Na de plechtigheid voor familie en vrienden was er een publieke herdenkingsdienst in een sportstadion. Voor deze interreligieuze samenkomst waren 15.000 gratis kaarten beschikbaar, waarvoor velen een nacht lang in de rij hadden gestaan. Binnen een half uur waren ze allemaal vergeven. De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton en acteur Billy Crystal brachten in toespraken een eerbetoon aan 'The Greatest'. Ook regisseur Spike Lee en voetballer David Beckham bevonden zich onder de aanwezigen.

Daarmee kwam een eind aan de twee dagen durende rouwdienst voor de overleden bokslegende en activist voor gelijke rechten. Even leek die gekaapt te worden door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Die was op de eerste dag nog, geheel volgens plan, aanwezig - maar bleek plotseling woedend te zijn vertrokken. Volgens de Turkse media voelde hij zich in zijn eer aangetast nadat hem niet werd toegestaan koranversen voor te dragen tijdens de ceremonie. Ook werd hem ontzegd een versierd kleed uit de grote moskee van Mekka op de kist te leggen. Het zou zelfs tot een handgemeen zijn gekomen tussen Erdogans lijfwachten en de Amerikaanse geheime dienst.

Daarna ging het echter weer over de bokser, die uiteindelijk door meer dan honderdduizend fans naar zijn laatste rustplaats werd gescandeerd.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden