Massaal eerbetoon voor 'de Elvis van het voetbal'

Tienduizenden mensen hebben zaterdag voetballegende George Best de laatste eer bewezen.

Van onze sportredactie

Ondanks de bittere kou en de stromende regen verzamelden ze zich in Belfast langs de straten waar de rouwstoet op weg naar Stormont Castle, de zetel van het Noord-Ierse parlement, passeerde.

Ook op het landgoed, waar de uitvaartdienst aan het begin van de middag begon, hadden zich ongeveer 30000 mensen verzameld. De rouwenden klapten en gooiden bloemen, sjaals en kransen. 'Dag Georgie, de Elvis van het voetbal' stond er op een spandoek. De aanwezigen bij Stormont konden de dienst op een groot scherm volgen.

De voormalige voetbalster, 59 jaar geworden, overleed op vrijdag 25 november in Londen na een leven vol alcohol. Best was afkomstig uit de achterbuurten van Belfast. In het door politiek en godsdienst diep verdeelde Noord-Ierland werd de voetballer altijd door alle strijdende partijen geëerd. “George bracht mensen tezamen, over de hele wereld, maar vooral in Noord-Ierland“, sprak zijn zus Barbara tijdens de uitvaartdienst.

De uitvaart van Best werd bijgewoond door driehonderd mensen, onder wie tal van prominenten uit de voetbalwereld. Sir Bobby Charlton, Pat Jennings, Denis Law en de coaches Alex Ferguson (Manchester United) en Sven-Göran Eriksson (Engeland) behoorden tot de aanwezigen. Ook de arts die hem tot zijn dood bijstond, professor Roger Williams, was erbij in Stormont.

Tijdens de dienst waren er diverse speeches. “We begraven hier George Best, superster. Ik begraaf George Best, superbroer“, zei zus Barbara. Oud-medespeler Law refereerde aan de talloze keren dat Best zijn afspraken niet nakwam. ,,En als hij wél verscheen, dan leek het alsof hij van een andere planeet kwam.''

De oud-voetballer werd aan het einde van de middag begraven op Roselawn. Best ligt er naast zijn moeder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden