Massa-uitsterving kwam niet door C02; baart zorgen voor toekomst

Vulkaan. Beeld EPA
Vulkaan.Beeld EPA

Het massaal uitsterven van planten en dieren 200 miljoen jaar geleden, kwam niet (direct) door de vulkaanuitbarstingen, maar door kettingreactie die hierdoor teweeg werd gebracht. Dit kan een slecht teken zijn voor het verloop van de klimaatverandering nu.

Tot nu toe werd de massa-extinctie aan het einde van het zogenaamde Trias-tijdperk voornamelijk toegeschreven aan broeikasgassen die waren vrijgekomen bij grootschalige vulkanische activiteit. Nieuw onderzoek van de Universiteit Utrecht, vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science, laat nu zien dat deze vulkaanuitbarstingen waarschijnlijk slechts de aanleiding zijn geweest.

Het vrijkomen van CO2 door vulkaanuitbarstingen veroorzaakte een relatief kleine opwarming van het klimaat. Maar dit heeft de oceanen waarschijnlijk genoeg opgewarmd om het broeikasgas methaan uit de bodem los te laten. Methaan is een veel sterker broeikasgas dan CO2, en kwam waarschijnlijk vrij uit de zeebodem. Het op grote schaal vrijkomen van koolstof in de atmosfeer leidde tot extreme klimaatverandering en verzuring van de oceanen. Hierdoor veranderde de biodiversiteit op het land en stierf meer dan de helft van de soorten in de oceanen uit.

Het onderzoek wijst erop dat de hoeveelheid koolstof die tegenwoordig vrijkomt uit fossiele brandstoffen, in het verleden een sterke verandering van klimaat en een wereldwijde massa-extinctie tot gevolg had. Hoofdonderzoeker Micha Ruhl: 'De mensheid zorgt momenteel voor het vele malen sneller vrijkomen van broeikasgassen dan de vulkanen in de periode van massa-extinctie. Als de huidige temperatuur van de oceanen hierdoor over een grenswaarde gaat, komt de stabiliteit van het methaan in de zeebodem weer in gevaar. Hierdoor kan de klimaatverandering plotseling enorm versnellen.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden