'Massa-immigratie? Over de grote groep vertrekkers hoor je niemand'

Een reiziger uit Egypte komt aan op Schiphol. Het is niet bekend of deze personen migrant en/of moslim zijn. Beeld anp
Een reiziger uit Egypte komt aan op Schiphol. Het is niet bekend of deze personen migrant en/of moslim zijn.Beeld anp

Is Nederland toneel van 'massa-immigratie' uit moslimlanden? Volgens migratiedeskundigen en de politieke tegenstrevers van de PVV valt het reuze mee. Wie aanklopt bij het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) ontdekt zelfs: in 2012 was de uitstroom groter dan de instroom.

Robin de Wever

Ja, Nederland verwelkomde vorig jaar 22 duizend immigranten uit moslimlanden (landen waarin meer dan 50 procent als moslim te boek staat). Vooral Marokkanen, Turken en Irakezen wisten de weg naar Nederlands staatsburgerschap met succes af te leggen.

Maar, zo constateerde zelfstandig onderzoeker en blogger Flip van Dyke na het doorpluizen en doorrekenen van CBS-cijfers: Marokko, Turkije en Irak zijn niet alleen goede leveranciers van migranten. Tegenover de 22 duizend immigranten uit moslimlanden stonden vorig jaar namelijk 24 duizend emigranten.

Tussen 2004 tot 2007 dook het zogenoemde migratiesaldo nog dieper in de min. Zo waren er aan het einde van 2006 ongeveer 16 duizend mensen bij gekomen en 24 duizend vertrokken (netto: -8 duizend). Vanaf 2008 was er wel een paar jaren meer immigratie dan emigratie, maar het saldo lag veel lager dan rond de eeuwwisseling.

'Over de grote emigratie hoor je nooit iemand'
'Politici en opiniemakers die alarm slaan over migratie hebben het zelden over emigranten', constateert Van Dyke. 'Ze kijken alleen naar de voordeur, niet naar de achterdeur. Vóór de eeuwwisseling was dat nog terecht. Toen was de immigratie nog veel groter. Inmiddels zijn ze bijna in balans. Zelfs met de meest soepele definitie kun je niet spreken van massa-immigratie.'

Wie de migratiecijfers wil gebruiken in een discussie over de islam moet goed opletten: niet alle migranten uit moslimlanden zijn moslim. Waarschijnlijk zijn religieuze minderheden zoals christenen onder immigranten relatief goed vertegenwoordigd. En lang niet alle migratie vindt plaats tussen Nederland en moslimlanden. Het totaal aantal migranten lag vorig jaar op 156 duizend. Het CBS telde 143 duizend emigranten.

'Migratiecijfers gaan ook over groei van Nederlandse islam'
Van Dyke: 'Op basis van onderzoek van het CBS ga ik er vanuit dat grofweg 90 procent van hen moslim is. Deze cijfers vertellen dus wel degelijk iets over het aantal moslims dat zich in ons land vestigt, al zijn ze vast niet allemaal even actief in het belijden van hun geloof.'

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat er van 'islamisering' geen sprake is: het aantal moslims is stabiel en lijkt zelfs te dalen. Marokkanen en Turken (gelovig en niet gelovig) scoren wel hoog in andere statistieken. Ze zijn hebben relatief vaak een uitkering, scoren lager bij de CITO-toets en kennen meer schooluitval.

Meer statistieken vindt u op Van Dykes blog.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden