De vraag van Monic

Maskers af en geen mooi weer spelen, adviseren lezers

Bezoekers van de Bakery Fair in Manila nemen een selfie met een taart in de vorm van Miss Universe 2018 Catriona Gray uit de Filippijnen.Beeld AFP

‘Lijden jongeren nu meer onder schoonheidsidealen dan vroeger?', vroeg Monic Slingerland. Lezers zijn meer gecharmeerd van ‘echte’ schoonheid dan van schoonheid die gemaakt is door Photoshop. 

Fotomodel

Wel grappig, de oproep omtrent de vraag of je een schoonheid moet zijn. Ik ben 45 jaar geleden getrouwd. Vrienden en kennissen feliciteerden me met het feit dat een lelijke vent als ik er in geslaagd was om met zo’n mooie vrouw te trouwen. Ik was er behoorlijk pissig om. Je gaat toch niet met iemand trouwen omdat die ‘mooi’ is? Toen we getrouwd waren, ontdekte ik dat m’n vrouw af en toe fotomodel was. Een foto van haar stond in een lesboek. Ze was inderdaad mooi en sexy. Rokje net boven de knie, bijvoorbeeld. Het hoofdstuk met haar foto ging er over hoe je je moest kleden als je ging solliciteren. Dus bepaald niet zoals m’n vrouw op de foto stond in het boek.

Henk Veldman Groningen

Clearasil

Het is van alle tijden dat pubers ontevreden zijn over hun gezicht. Had je vroeger Clearasil voor je jeugdpuistjes, tegenwoordige hebben zij Photoshop. Ik zag dat Tijd (9 februari) maar liefst negen pagina’s hieraan wijdde als zou het een ‘wereldprobleem’ zijn.

Leo Lanser Giessenburg

Natuurlijk

Of ik foto’s op sociale media zet die gefilterd zijn? Ja en nee. Natuurlijk wil ik er goed uitzien op een foto, maar ik wil er ook natuurlijk uitzien. In verband met mijn werk kan ik goed fotoshoppen en dat doe ik weleens, zonder filter: ik wil in real-life herkend worden als mijzelf. Je bent in ­real-life zoveel meer: mimiek met allerlei emoties die je gezicht laat zien. En natuurlijke emoties zijn het mooist.

Erna Daalman Capelle a/d IJssel

Met je ogen dicht

Jongeren lijden vandaag de dag meer onder schoonheidsidealen dan vroeger. Dat heeft dj ‘Mental Theo’ in ieder geval geconstateerd. En die heeft daar kijk op. In een interview met muzieksite Noisey zei hij vorige week: “Mensen letten op elkaar, als ze niet al met hun telefoon bezig zijn. In die tijd stond je op de vloer, met je ogen dicht en ging je op een flow mee. Dat is verloren gegaan in de laatste twintig jaar, en dat is jammer.”

Michiel Steffelaar Voorburg

Lelijk in de Vogelwijk

Mijn moeder werd geboren in 1915 en had zes zussen. Ik vond mijn moeder de mooiste, maar het woord bloedmooi bestond in haar tijd helemaal niet. Cabaretier Hans Dorresteijn zei in de jaren tachtig van de vorige eeuw eens: Je kunt beter mooi zijn en in de Schilderswijk geboren zijn, dan lelijk en in de Vogelwijk geboren zijn. Zo’n uitspraak was in die tijd nogal schokkend, want armoede en achterstelling had alleen maar een economische oorzaak. En inderdaad waar je nog kans hebt als je niet bloedmooi bent, is in het archief of in een magazijn.

Henri Stroet Landsmeer

Wezenlijke ontmoeting

In 2018 heb ik gewerkt aan een project over het omgekeerde van de gefotoshopte selfies waarover u in de krant van 9 februari schreef. Een project over Wezenlijke Ontmoeting. Met zelfportretten van/door 144 mensen met wie ik in 2018 ieder een volledige werkdag op het strand doorbracht. Voorbij alle maskers en schoonheidsidealen. En mooi weer spelen.

Bruno van den Elshout Den Haag

Vraag van Monic

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden. Lees hier ons hele dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden