De Serie

Marty en Wendy uit 'Ozark' houden zich voor dat ze niet écht crimineel zijn

De Byrdes: Wij vermoorden zelf toch niemand? Beeld
De Byrdes: Wij vermoorden zelf toch niemand?

'Ozark' is een soort 'Breaking Bad' light, over accountant Marty die vooral goed is in het witwassen van grote sommen drugsgeld.

Ozark is al vaak vergeleken met de bejubelde serie Breaking Bad. Ook in Ozark wordt een ooit gewone rechtschapen burger met zijn hele gezin meegesleept in de misdaad. Waar in Breaking Bad de hoofdpersoon zich staande houdt door zijn kennis van scheikunde, is accountant Marty goed in het witwassen van grote sommen drugsgeld.

Het verhaal in het kort. Marty Byrde redt zijn leven door te bluffen dat hij onmisbaar is voor het drugskartel dat hem uit de weg wil ruimen. Met zijn gezin verhuist hij van Chicago naar het vervallen toeristengebied Ozark. Veertigers Marty en zijn vrouw Wendy kopen onder meer de plaatselijke kroeg, een stripclub en een uitvaartbedrijf. Ze doen zich voor als keurige ondernemers maar sjouwen in het geheim letterlijk miljoenen dollars aan drugsgeld van bedrijf naar bedrijf. Ze weten een bont gezelschap van dubieuze figuren uit de lokale gemeenschap voor hun karretje te spannen, van woonwagenbewoners tot corrupte politici en een dominee.

De Byrdes proberen uit alle macht nog iets van normen en waarden hoog te houden, vooral voor hun twee puberkinderen, maar dat valt niet mee met een meedogenloze Mexicaanse drugsmaffia als zakenpartner en de randfiguren uit Ozark die links en rechts mensen overhoop knallen. Het is maar tijdelijk, maken ze zichzelf wijs, en wij vermoorden zelf toch niemand?

Gekwelde echtgenote

Wendy is het interessantste personage, het ene moment de gekwelde echtgenote en moeder, het andere moment genietend van de kick van de spanning. Ondertussen zitten ze ook nog midden in een relatiecrisis omdat Marty er aan het begin van deze hele toestand achter is gekomen dat zijn vrouw een affaire had. Af en toe boeken ze een succesje, dan leeft de relatie even op. Bijvoorbeeld als Wendy - die politiek lobbyist van beroep is - met succes al haar charmes in de strijd gooit om zakenmensen en politici voor zich te winnen.

Wij hadden ons thuis dan ook erg verheugd op het tweede seizoen, maar dat stelt toch een pietsie teleur, vooral omdat het meer van hetzelfde is. Het prachtige decor, het herfstachtige melancholieke meer Ozark in de Amerikaanse staat Missouri, is precies hetzelfde als in het eerste seizoen. De karakters ontwikkelen zich net te weinig en, net als in eerste seizoen, moet het gezin iedere aflevering weer een duizelingwekkend aantal ingewikkelde tegenslagen overwinnen om niet vermoord te worden door het drugskartel.

Zeer zeker is Ozark prachtig gemaakt, goed bedacht en goed geacteerd. Maar waar Breaking Bad seizoen na seizoen bleef verrassen met onverwachte wendingen, is het tweede seizoen van Ozark al een beetje een zit. 

Wel leuk is dat de kinderen in de tweede reeks een grotere rol krijgen. Charlotte, die zeventien is, krijgt morele bezwaren en wordt het geweten van de familie, het jongere slimme broertje Jonah blijkt net als zijn vader inventief met geld te zijn. Bovendien wordt wie het volhoudt ook in het tweede seizoen beloond met een verrassende ontknoping die we niet verklappen.

Ozark, seizoen 1 en 2, nu te zien op Netflix.

In De Serie leest u iedere week over een serie die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden