Martti Ahtisaari wint Nobelprijs voor de Vrede

Voormalige Finse president Martti Ahtisaari heeft de Nobelprijs voor de vrede gewonnen (EPA/BERND SETTNIK) Beeld
Voormalige Finse president Martti Ahtisaari heeft de Nobelprijs voor de vrede gewonnen (EPA/BERND SETTNIK)

Het Comité voor de Nobelprijs voor de Vrede koos dit jaar een man achter de schermen, niet voor een man of vrouw in de schijnwerpers.

Van onze redactie buitenland

Wíe?, zullen velen zich afvragen als ze horen wie wel de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen. Martti Ahtisaari, voormalig president van Finland, is geen man van de bühne. Des te bekender is hij in de landen waar hij zijn vredeswerk verrichtte. Als onderhandelaar voor onder meer de Verenigde Naties kennen ze hem in Namibië, Sri Lanka, in Noord-Ierland, Atjeh, Kosovo. Hij verdient de Vredesprijs, aldus het Comité, voor zijn pogingen om verschillende internationale conflicten op te lossen, op drie continenten, gedurende meer dan drie decennia. „Die pogingen hebben bijgedragen aan een meer vreedzame wereld en aan ’broederschap tussen de naties’ in de geest van Alfred Nobel”, zei het Comité bij de bekendmaking van de winnaar, die recht heeft op 1 miljoen euro. Op 10 december, verjaardag van Nobel, wordt de prijs in het Noorse Oslo uitgereikt.

Ahtisaari speelde een belangrijke rol in de onafhankelijkheid van Namibië in 1989-1990, en zijn organisatie Crisis Mangement Initiative (CMI) droeg bij aan de oplossing van de kwestie-Atjeh in Indonesië in 2005. Zijn naam is in Europa waarschijnlijk nog het meest bekend door zijn werk voor de onafhankelijkheid van Kosovo, een uiterst taaie klus voor de VN die hem in 2005-2007 heeft beziggehouden. Zelf is Ahtisaari nog het meest trots op zijn werk in Namibië, vertelde hij vandaag aan de Noorse zender NRK.

Martti Oiva Kalevi Ahtisaari werd in 1937 geboren in wat toen nog Viipuri heette, in zuid-Finland. De stad ligt nu in Rusland en heet Vyborg, sinds de Winteroorlog en Vervolgoorlog tussen Finland en de Sovjet-Unie in 1939 en 1941-1944. Ahtisaari’s moeder ontvluchtte de zware beschietingen rond Viipuri en week uit naar het noorden, zijn vader diende als technicus in het leger.

Ahtisaari studeerde voor leerkracht in het basisonderwijs, was actief betrokken bij de YMCA en begon zijn diplomatieke carrière in 1965. Eeerst op het ministerie van buitenlandse zaken, later als ambassadeur in Tanzania en andere Afrikaanse landen. In 1977 werd de Fin gezant voor de Verenigde Naties voor Namibië, toen nog onder Zuid-Afrikaans gezag. Het zou het begin betekenen van een indrukwekkende loopbaan als vredesmakelaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden