Martina heeft zilveren medaille terug

De Antilliaanse sprinter Churandy Martina volgt de omgekeerde weg. Zijn olympische medaille heeft hij terug, nu moeten juristen hem nog zijn plaats in de uitslag bezorgen.

Churandy Martina heeft de prijs in bezit waarop hij officieel (nog) geen recht heeft. De Antilliaan werd tijdens de Olympische Spelen in Peking gediskwalificeerd op de 200 meter, maar heeft alsnog zijn zilveren medaille gekregen van de officiële winnaar, Shawn Crawford.

Het was een drama dat zich in de Chinese hoofdstad afspeelde in de diepe schaduw van een olympisch hoogtepunt. De Jamaicaan Usain Bolt trok alle aandacht door de 200 meter te winnen in een sensationeel wereldrecord. Het verloren zilver van Churandy Martina leek erdoor in de vergetelheid te raken.

Martina finishte in een vorstelijk persoonlijk record (19,82) als tweede. Hij had zijn ereronde met de Antilliaanse vlag er al lang en breed op zitten, toen hij van zijn diskwalificatie hoorde. Hij zou met een voet tweemaal de lijn van zijn baan hebben geraakt of overschreden. Een volksfeest op de Antillen werd er abrupt door afgebroken, maar zijn olympisch comité (NAOC) zette vervolgens de hakken in het zand.

Vorig week werd bekend dat op 5 december in Lausanne het protest wordt behandeld bij het internationaal sporttribunaal CAS. Het piepkleine NAOC staat daar tegenover twee machtige tegenstanders: de internationale atletiekfederatie (IAAF) en het olympische comité van de Verenigde Staten (USOC).

Het kan geen toeval zijn dat het NAOC in de aanloop naar die zaak bekend heeft gemaakt dat Martina de zilveren medaille heeft teruggekregen van de officiële winnaar, de Amerikaan Shawn Crawford. Dat gebaar wordt als een steun in de rug beschouwd.

Martina kreeg die medaille overigens al op 29 augustus, vijf dagen na de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen. Dat gebeurde in Zürich tijdens het internationale atletiekgala. De 24-jarige sprinter uit Curaçao, die in de zomers in Nederland traint, wilde en wil er geen ruchtbaarheid aan geven zolang de kwestie officieel niet is afgehandeld.

De hele kwestie is terug te voeren op frustratie bij de traditionele sprintgrootmacht. De Amerikanen werden bij zowel de mannen als de vrouwen door de Jamaicanen van de baan geveegd. Op de 200 meter werd de als derde gefinishte Wallace Spearmon gediskwalificeerd omdat hij onreglementair zijn baan had verlaten. Dat was voor de Amerikaanse ploegleiding aanleiding de beelden van de race opnieuw te bekijken, waarna zij met succes protest indienden tegen Martina. Daardoor schoven Crawford (zilver) en Walter Dix (brons) op naar het erepodium.

NAOC-directeur Remco Tevreden was van meet af aan van mening dat het hier de reus betrof die op de dwerg stapte. Zowel Tevreden als Martina heeft nooit bestreden dat er mogelijk voetfouten door de sprinter zijn gemaakt.

Het protest is gericht tegen het niet naleven van de IAAF-reglementen, die bepalen dat een protest moet zijn ingediend binnen een half uur nadat het officiële resultaat bekend is. Dat is bij de Spelen niet gebeurd. Het protest tegen de diskwalificatie van Martina werd niet direct door het CAS in Peking behandeld vanwege ’de complexiteit’ van de zaak.

Nu Crawford zijn medaille aan Martina heeft gegeven, is het volgens Tevreden duidelijk hoe de zaak volgens de sporter moet worden opgelost. Crawford was in Peking op de 200 meter titelverdediger. Na de race gaf hij al aan niet achter het protest te staan dat zijn ploegleiding had ingediend tegen Martina.

Crawford staat bekend als een van de meest excentrieke sprinters uit het circuit. Hij noemt zichzelf Cheetah Man en liep in de televisieshow ’Man versus Beast’ de 100 meter tegen een giraf en een zebra. Van de giraf won hij, de zebra bezorgde hem een nederlaag. Crawford hield het op een valse start van zijn tegenstander.

De Amerikaan werd zelf in 2002 tijdens een internationale wedstrijd in Milaan gediskwalificeerd wegens het overschrijden van zijn baan. Oorzaak: vlak voor de start had hij een zilveren masker opgezet van het Phantom of the Opera dat in de bocht over zijn ogen gleed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden