Martin Koomen krijgt vierde nominatie voor 'Gouden Strop'

Van een onzer verslaggeefster

Voor de vierde maal is Martin Koomen uitgeroepen tot een van de beste schrijvers van het jaar. Uit 29 thrillers, detectives, horror-, avonturen-, oorlogs- en spionageromans die van mei 1991 tot mei 1992 verschenen, koos de jury behalve Koomens zesde deel in de Portlandserie ('Geen pardon voor Portland') 'Diets' van Peter de Zwaan, 'De N. V. Dopiflex' van Dirkje Kuik en 'Playback' van Chris Rippen. Wie uiteindelijk met de eer gaat strijken, wordt op 14 oktober onthuld.

Dat het Genootschap van Nederlandstalige misdaadauteurs (GNM), dat de prijs instelde en voor het eerst in 1986 uitreikte aan de Belg Jef Geeraerts, zulke rigoureuze veranderingen heeft aangebracht, vindt zijn oorzaak in de innige samenwerking met de boekenketen Bruna. Die heeft de Gouden Strop geadopteerd, vertelde gisteren directeur Johan Geleijnse, om het schrijven van Nederlandstalig misdaadwerk te stimuleren. "Bruna is van oudsher gespecialiseerd in het spannende boek, dat een substantieel deel van de omzet uitmaakt. Wij zijn een typisch Hollandse onderneming en willen een Hollands produkt verkopen. We vinden het jammer dat het grootste deel van de 5,7 miljoen spannende boeken die vorig jaar verkocht zijn, door buitenlanders geschreven is."

In juni, de door de CPNB ingestelde 'maand van het spannende boek', krijgt het genre extra aandacht. In de Bruna-winkels ligt het promotieboekje 'Kippevel', een titel die al genoeg over de inhoud zegt. Voorts zal daar tot oktober een poster hangen met "een niet mis te verstane afbeelding van de Gouden Strop en de genomineerde titels" en krijgen de klanten een boekenlegger met dezelfde informatie.

Net als vorig jaar doet de CPNB iets bijzonders. Wie in juni in de boekhandel voor vijf gulden de speciale uitgave 'Dolan's Cadillac' aanschaft, een 92 pagina's tellend huiveringwekkend werkje van Stephen King, krijgt daar twintig voordeelcheques bij. Evenveel boeken, waaronder drie Nederlandstalige, zijn met zo'n cheque vijf gulden goedkoper.

De jury, waarin onder anderen Martin van Amerongen, heeft volgens voorzitter Hans Knegtmans een zware klus gehad aan het beoordelen van de 29 boeken: "Ruim de helft kreeg het predikaat oninteressant en kreupel, beneden peil, dertien zijn als 'rotzooi' geelimineerd, en voor zes had niemand zelfs een goed woord over."

Over het verschijnsel misdaadroman in de Nederlandse taal kon Knegtmans wel iets positiefs melden. Toen de eerste 'strop' werd uitgereikt, lag het aantal nieuwe titels dat in 1986-1987 verscheen, rond de twintig. Na een korte, scherpe daling zijn er nu weer 29 in een vergelijkbare periode geteld en beoordeeld, waarvan een paar overigens nog niet in de winkel liggen.

Was de Gouden Strop tot nu toe afkomstig van het GNM, nu is dat een gezamenlijke onderneming van Bruna en het genootschap, die daartoe de Stichting De Gouden Strop hebben opgericht. Voorzitter van de stichting is Klaas Wilting, in het dagelijks leven hoofd voorlichting van de Amsterdamse politie. "Ik weet niet of ik de meest onafhankelijke voorzitter ben" , aldus Wilting, "omdat ik tenslotte tot mijn oren in de misdaad zit, maar ik denk toch dat ik aan de goede kant sta." Hij onthulde twee dingen: dat hij ooit zelf een misdaadroman wil schrijven en de nieuwe, rood-wit-blauwe trofee: een hand met een groot oog erin, waarmee zowel het schrijven als het lezen van een misdaadboek gesymboliseerd wordt. De gouden strop is om de pols gewonden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden