Martha Gellhorn (1908-1998)

LONDEN (AP) - De Amerikaanse schrijfster en oorlogscorrespondente Martha Gellhorn, die onder andere verslag deed van de Spaanse Burgeroorlog en de strijd in Vietnam, is maandag op 89-jarige leeftijd overleden in haar huis in Londen. Ze leed aan kanker.

Gellhorn, die zelf dertien boeken schreef, had er altijd moeite mee dat ze vooral bekend was als de derde vrouw van Ernest Hemingway. “Ik was al een schrijfster voor ik hem ontmoette, en ik ben sindsdien nog 45 jaar schrijfster geweest”, klaagde ze eens. “Waarom moet ik een voetnoot in iemand anders leven zijn?”

Gellhorn schreef gepassioneerd over de oorlog, waarbij ze inging op het leed van de burgers en de gewone soldaten die moesten boeten voor de fouten van generaals en politici. Ze stond bekend om haar accuratesse en zei altijd “dat je jezelf moet beperken tot wat je ziet en hoort en niets moet onderdrukken of erbij moet fantaseren.”

De carrière van Gellhorn als oorlogscorrespondente beslaat enkele tientallen jaren. In de jaren dertig was ze samen met Hemingway getuige van de Spaanse Burgeroorlog en de Londense krant The Guardian zond haar in 1966 naar Vietnam en later naar Israël. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed ze verslag van de gevechtshandelingen in Azië. “Maar ze was vooral trots op haar romans en gefrustreerd dat die niet verkochten”, zei haar geadopteerde zoon Sandy Matthews, die haar overlijden bekendmaakte.

Later schreef ze incidenteel nog artikelen voor Britse kranten, gewoonlijk reisverhalen of boekrecensies.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden