Marter en muis kunnen in het zuiden veilig de grens over

Dieren zijn wel vaker geholpen met een groene verbinding over een gevaarlijke snelweg, maar nog niet eerder lag zo'n ecoduct in twee landen. De zogenaamde 'Kempengrens' ter hoogte van het Belgische Postel gaat vandaag open. De passage is 60 meter breed en geschikt voor grote zoogdieren zoals herten en dassen. Maar ook amfibieën en insecten kunnen de A67 oversteken. Ook aan vleermuizen is gedacht: zij kregen een schuilkelder in het talud.

Regelmatig vonden dieren de dood op de A67. Daar komt bij dat versnipperde natuur, doorsneden door wegen, nadelig is voor de beesten die er leven. Ze kunnen niet trekken, bijvoorbeeld op zoek naar voedsel of soortgenoten. Toen de provincie Noord-Brabant op zoek ging naar een oplossing, bleek zij niet de enige. "Vlaanderen liep met hetzelfde plan rond. Het was goedkoper om samen te werken", vertelt Jean-Louise Kop van de provincie Brabant. De brug ligt officieel in België, maar rasters die de dieren naar de oversteekplaats moeten leiden beginnen al zestien kilometer verderop in Nederland. Vanaf de op- en afritten van Arendonk en Hapert worden de dieren naar de tunnel gevoerd, zodat ze niet zomaar de weg op kunnen.

Door de groene brug is De Kempen weer een aaneengesloten gebied, groter zelfs dan de Veluwe. Het Agentschap voor Natuur en Bos beheert het Vlaamse gedeelte van de natuur, de Bosgroep Zuid-Nederland zorgt voor de Nederlandse grond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden