Marten Scheffer vindt eerste kievietsei Friesland

LEEUWARDEN (ANP) - Marten Scheffer (60) uit Hitzum heeft donderdagochtend tussen Arum en Lollum het eerste kievietsei van Friesland gevonden. Dat meldde de provincie Friesland.

De vondst is dit jaar erg vroeg. Het Friese record werd op 4 maart 1989 gevestigd toen bij Boarnburgum het eerste ei werd gevonden, slechts twee dagen eerder dan de vondst van donderdag.

Het eerste Nederlandse kievietsei werd dit jaar volgens Landschapsbeheer Nederland maandag bij Eemnes gevonden. Dat ei mocht echter niet worden geraapt. Landelijk wordt ook geen officiële wedstrijd georganiseerd waardoor deze vondst niet meetelt.

Traditie

Het kievietseieren rapen - ljipaaisyken op zijn Fries - is een eeuwenoude traditie. Het leggen van het eerste ei door een kieviet markeert namelijk het begin van de lente. In vroeger tijden bracht dat na een winter met weinig voedsel weer hoop. Het rapen van de zwart-wit gespikkelde eitjes is overal in de Europese Unie verboden. In Friesland mag elk jaar tussen 1 maart en 1 april op cultuurhistorische gronden echter toch worden geraapt.

De provincie Friesland en de Bond van Friese Vogelbeschemings Wachten (BFVW) organiseren elk jaar een raapwedstrijd. Degene die het eerste ei vindt, krijgt een zilveren beeldje van een kieviet, 15 euro en eeuwige roem. Aan de wedstrijd doen zo'n 6000 leden van de BFVW mee. De leden zijn verplicht na het raapseizoen aan nazorg te doen. Dat houdt in dat de rapers na 1 april onder meer nesten markeren zodat boeren om de legsels heen kunnen maaien. ,,Leden worden geroyeerd als ze niet aan nazorg doen'', aldus voorzitter Geart Benedictus van de BFVW.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden