Marten Fortuyn (1943-2016): hoeder van 'het gedachtegoed van Pim'

Marten Fortuyn op een foto uit 2003. Beeld anp

Op 6 mei 2002 veranderde zijn leven op slag. De zaterdag overleden Marten Fortuyn had nooit veel contact gehad met zijn vijf jaar jongere broer. De oudste telg uit een katholiek gezin van zes kinderen was een succesvol zakenman, woonde in België en bemoeide zich niet met Nederland. De opmars van Pim in de Nederlandse politieke arena veranderde daar niets aan. Hij stoorde zich zelfs aan de uitlatingen van zijn broer, zoals over de achterlijkheid van de islam

Totdat Pim Fortuyn op die zesde mei werd vermoord. Marten spoedde zich naar Nederland waar hij zich opwierp als de vertegenwoordiger van de familie en de hoeder van 'het gedachtegoed van Pim'. Een dag later voegde hij zich in het Catshuis bij het overleg tussen de top van de LPF en premier Wim Kok. Naar eigen zeggen wist hij de verhitte LPF'ers tot bedaren te brengen waardoor het kabinet kon besluiten om de campagne stil te leggen maar de verkiezingen door te laten gaan.

Gekonkel in de politiek
De LPF had hem graag ingelijfd, maar Fortuyn liet zich niet ompraten. Hij had een hekel aan het politieke gekonkel, zei hij. Wel trad hij altijd op als de nalatenschap van zijn broer in het geding kwam. Hij mengde zich vaak in het debat over de straf voor Volkert van der G., de moordenaar van Pim. En over diens vervroegde vrijlating. Ook pleitte hij ervoor om 6 mei uit te roepen tot nationale feestdag, als 'dag van het volk'.

Vorig jaar maakte hij bekend dat hij de LPF nieuw leven in wilde blazen, als de PMF - Pim Marten Fortuyn. Met zijn eigen leven ging het toen al bergafwaarts. Zijn huwelijk was gestrand, zijn bedrijf ten onder gegaan en zelf was hij aan de drank.

Het ging zo slecht met hem dat hij werd opgenomen in een inrichting waar hij op een gesloten afdeling zat. Bij een poging te ontsnappen raakte hij gewond. Fortuyn had aangegeven dat hij niet wilde worden gereanimeerd.

Marten Fortuyn met een foto van zijn broer Pim. Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden