Martelkelder? Dat kan écht niet.

Yvon Jaspers is het er helemaal mee eens dat ze van haar werkgever, de KRO, voorlopig niet meer mag aanschuiven bij 'De Wereld Draait Door' van de Vara. Want wat werd er respectloos gesproken over haar programma 'Boer zoekt vrouw'. Elle-hoofdredacteur Cecile Narinx noemde boer Aad 'alles wat je een vrouw niet toewenst'. Bovendien suggereerde ze dat de bloemenkweker niet alleen een slaapkamer voor zijn logés had ingericht, maar ook een martelkelder. Dat kan écht niet. 'Boer zoekt vrouw' is immers een heel integer, beslist niet gluurderig programma, dat desondanks wekelijks bijna vier miljoen kijkers trekt.

Je zou je natuurlijk ook kunnen afvragen waarom Yvon eigenlijk nog bij DWDD mocht aanschuiven als tafeldame. Haar aanwezigheid heeft het programma al eens een boete van 50.000 euro opgeleverd. Omdat Yvon maar niet uitgepraat raakte over haar Kakelbontservies, dat ze speciaal voor Marskramer ontwierp. Yvon probeerde er destijds om te lachen - als een boer met kiespijn dan. Beschuldigingen dat ze het succes van 'Boer zoekt vrouw' zou uitbuiten, wierp ze verre van zich. 'Ik beschilder mijn hele leven al serviezen!'

Wel jammer dat ze nu niet de kans krijgt om bij Matthijs aan tafel wat aandacht te vragen voor de speciale productlijn die ze sinds dit voorjaar bij Intratuin verkoopt. Want die bevat veel meer dan alleen kopjes en schoteltjes. Ook gietertjes, etagères en vogelhuisjes, nou ja, noem maar op. Ieder exemplaar is heel wervend bestempeld met de kreet 'Natuurlijk Yvon - gewoon leuk!' Soms is er nog wat extra tekst toegevoegd. Op een plantenbakje staat 'Zelf gekweekt'. En op een hartvormige cakevorm heel zwierig 'Liefs van Yvon'. Gezellig.

Yvon houdt van het eenvoudige leven én van het platteland - het is heus geen toneelstukje dat ze opvoert in 'Boer zoekt vrouw'. Ze verhuisde een half jaar geleden zelfs vanuit Amsterdam naar het landelijke Loenen aan de Vecht, waar ze met haar gezin een charmant landhuisje betrok. In het dorp hangt 'een sfeer van warme appeltaart en groentesoep', verklapte ze in Flair. Yvon houdt van de onbevangenheid en de veiligheid in 'dat kleine wereldje'. Wel vervelend dat er afgelopen week werd ingebroken - terwijl ze boven lagen te slapen nog wel! Ze was nu juist de hoofdstad ontvlucht omdat het daar zo guur en ongezellig is. Ze wil niet dat haar kinderen - zoon van vijf en dochter van zeven - van die nare 'Amsterdammertjes' worden. 'Kinderen die weten wat er in de wereld te koop is, streetwise zijn, assertief en zelfstandig'. Yvon krijgt er de rillingen van. Een beetje naïviteit gunt ze haar koters van harte.

Het was al met al geen beste week voor Yvon. Of toch wel? Dat weet u, maar ik nog niet op het moment dat ik dit stukje tik. Want misschien won Yvon gisteravond laat voor de vijfde keer de Zilveren Televizier-ster. Dat zou lekker zijn, al gelooft Yvon eigenlijk niet in concurrentie met andere presentatrices.

Minder kijkers
'Boer zoekt vrouw' trekt dit jaar minder kijkers. Vorig jaar keken er gemiddeld 4,2 miljoen mensen, afgelopen zondag zakte het kijkcijfer naar 3,8 miljoen. Nog steeds een ongekend hoge score, normaal alleen weggelegd voor voetbalwedstrijden. Er wordt druk gespeculeerd over de oorzaak van de teruglopende belangstelling. Zou het komen omdat er weinig gebeurt op de boerderijen dit jaar? De vrouwen van boer Martin zijn dikke vriendinnen. Boer Henk voetbalt met zijn meiden. Boer Willem en zijn mannen zijn helemaal in balans. En bij boerin Henrieke is het oorverdovend stil. Alleen bij boer Aad knettert het. Morgenavond schijnt hij zelfs te gaan zoenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden