Marteling in private gevangenis Zuid-Afrika

Bewakers straffen gevangenen met stroomstoten en verdovende medicatie

LISETTE VAN DE BURGWAL

Bewakers van een van de strengste gevangenissen van Zuid-Afrika worden beschuldigd van het martelen van gevangenen. Ze zouden hen met elektrische schokken en gedwongen medicatie hebben gestraft. De Zuid-Afrikaanse regering heeft een onderzoek ingesteld.

De geprivatiseerde gevangenis buiten Bloemfontein, Mangaung genaamd, wordt gerund door het Britse bedrijf G4S. Eerder deze maand stelde de Zuid-Afrikaanse overheid de instelling onder curatele, omdat de bewakers de controle over de gevangenen waren kwijtgeraakt. Bewakers werden neergestoken, en een van hen werd 13 uur gegijzeld door vier gevangenen.

Onderzoeksjournalist Ruth Hopkins deed voor de Wits University in Johannesburg onderzoek naar de misbruikmeldingen van de Mangaung-gevangenen. Ze verzamelde verhalen van dertig gedetineerden en 14 bewakers. "Van verschillen bronnen hoorde ik dat gevangenen antipsychotische medicatie geïnjecteerd kregen. Hierdoor worden ze slaperig en verliezen ze spierkracht. Ze worden een soort zombies", licht ze telefonisch toe. Hopkins vermoedt dat het gevangenispersoneel deze middelen inzet uit angst voor de gedetineerden.

Een voormalig bewaker bevestigt de beschuldigingen tegenover de BBC: "We kleedden de gevangenen uit en besprenkelden ze met water, voor de elektrische schokken. Sommigen verloren het bewustzijn. Dan gooiden we weer water over hen heen en deden het opnieuw."

Hopkins zegt dat er ook veel misstanden voorkomen in overheidsgevangenissen. Maar niet zo extreem als in de G4S-gevangenis. "Het interne onderzoek van G4S komt neer op het verbergen van de misstanden. Tegen de tijd dat de overheid wordt ingeschakeld, zijn de verwondingen of andere bewijzen er niet meer."

De geprivatiseerde G4S-gevangenissen zijn vaker van misstanden beschuldigd. Ook in Groot-Brittanië kreeg G4S de afgelopen jaren kritiek. In Zuid-Afrika zouden gevangenen tot wel drie jaar isoleercel krijgen, soms werd hen medicatie ontzegd. G4S ontkent de beschuldigingen. "Ik kan niet met zekerheid zeggen dat er nooit een bewaker de grens overschreden heeft. Maar zover ik weet is er nooit sprake van dit soort misbruik geweest", zegt Andy Baker, hoofd van de Afrikaanse afdeling van G4S.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden