Martelen moet soms mogen

Regelmatig roepen artikelen van deze pagina reactie op via de Trouw-website. Vandaag: meningen over de Amerikaanse discussie over martelen (20 maart).

Piet van Reeuwijk B.J van der Loo Mouse Melanie Baas F Meijer Jupp

Martelen is altijd verboden, wat welke wet daar ook over zegt. Wie martelt, moet er mee leven dat hij misdadiger is. Al die zogenaamde ethische overwegingen hebben geen ander doel dan om dat oordeel af te wenden. Het oordeel over martelen is een onvermijdelijke veroordeling tot misdadiger. Of die misdaad loont, dat is de eenzame afweging van de beul. Maar laat hij geen applaus verwachten.

Piet van Reeuwijk

Wie martelt is een misdadiger. Is dat wel zo? Als je een terrorist martelt om hem te dwingen te vertellen onder welke vliegtuig een bom zit die honderden mensen de dood in zou jagen? Het doel heiligt in dat geval de middelen; het leven van die terroristen zal me echt worst wezen, die kiezen er tenslotte voor. Die vermeende hoge moraal van ons zou ons zwaar opbreken als er geen mensen waren die het kwaad te vuur en te zwaard willen bestrijden.

B.J van der Loo

Informatie verkrijgen door middel van middeleeuwse praktijken die alleen nog worden toegepast door mensen als Saddam Hoessein.

Een van de redenen dat het regime moet verdwijnen is omdat ze dissidenten martelen. Laat de westerse wereld alsjeblieft niet terugvallen op dit soort barbaarse gewoonten. Moderne technologie gebruiken om info te vergaren in plaats van oorlog en martelen lijkt me beter.

Mouse

We zouden niemand toe moeten staan om ooit te martelen want ieder zal zo zijn eigen rechtvaardiging ervoor geven. Trouwens, al die helden die vóór martelen zijn: lijkt het hen een leuk beroep voor hun kind? Bovendien, gemarteld wordt er vaak bij een vermoeden dat iemand iets weet; hoeveel onschuldigen zullen er zo in de martelkamer terechtkomen?

Melanie Baas

Wie martelt is niet alleen een misdadiger, hij is ook dom. Alleen al de illusie dat het antwoord van de gemartelde de moeite waard is is een teken van kortzichtigheid. Als iemand bereid is zijn leven te geven voor een zaak, dan zal marteling niet helpen.

F Meijer

Martelen zit ingebakken in elk rechtssysteem dat de proportionaliteit van misdaad en straf vooropstelt. Er zijn lichtere en zwaardere vormen. Eenzame opsluiting en voortdurende camera-observatie vallen er ook onder. Daarom kan alleen een principieel pacifist tegen álle vormen van martelen zijn, dus alleen wie moreel in staat is de 'andere wang toe te keren'.

Jupp

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden