Sport

Mart Smeets over drie standbeelden van het basketbal - en een aftocht als die van John Wayne

Pau Gasol (zwart shirt) scoort voor San Antonio Spurs. Beeld Getty Images
Pau Gasol (zwart shirt) scoort voor San Antonio Spurs.Beeld Getty Images

De uitschakeling van San Antonio Spurs betekende het einde van een tijdperk, gekleurd door drie topspelers, standbeelden van het basketbal.

Mart Smeets

De uitschakeling kwam snel, verwacht, pijnlijk duidelijk en in een bedompte sfeer van rouw. Een week na het overlijden van de vrouw van de immens populaire NBA-basketbalcoach Greg Popovich, werden de San Antonio Spurs uitgeschakeld voor de NBA-titel en wachtte vooral het befaamde trio Tony Parker jr., Manu Ginobili en Pau Gasol een wandeling naar de uitgang van het actieve sportleven.

Veertiger Ginobili (Argentijn) hield nog een slag om de arm, het spel van Gasol (Catalaan) gaf aan dat hij 'op' was en de wervelende aanvallende acties bij Parker (Frankrijk) leken ineens verdwenen.

Om het duidelijk te stellen: de sleet zat er volledig op bij de drie standbeelden van profbasketballers en hun aftocht was als John Wayne die traag, zittend te paard, een woestijn in rijdt. Muziek: Mantovani.

All Star

Neen, ze zullen niet snel vergeten worden in de basketbalsport. Parker en Ginobili speelden hun hele NBA-loopbaan voor één organisatie, voor één coach, in één stad, terwijl Gasol zijn laatste twee seizoenen in San Antonio doorbracht na eerdere stops in Memphis, Los Angeles en Chicago. Alledrie waren ze All Star; Parker en Ginobili wonnen beiden vier NBA-titels, Gasol twee. Ginobili won olympisch goud en brons, Gasol tweemaal olympisch zilver en een maal brons, maar hij werd wel weer wereld- en (driemaal) Europees kampioen met Spanje en Parker werd Europees kampioen met Frankrijk.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

 Tony Parker Beeld Photo News
Tony ParkerBeeld Photo News

Alle drie de spelers zijn ruim 'binnen', waren gedurende ruim anderhalf decennium bijna grootverdieners en hebben bankrekeningen van 75 tot 100 miljoen de man en meer. Niemand hoeft, wat dat aspect betreft, medelijden met hen te hebben: het ruim vijftien jaar spelen in de NBA heeft hen gemaakt tot eerzame, rijke wereldburgers die nu een ander leven gaan opzoeken.

Gasol, die ooit zijn in Barcelona begonnen studie medicijnen opgaf om een bal in een netje te gooien zal in zijn volgend leven toch graag arts willen zijn (zoals zijn moeder). Parker is eigenaar van een Franse prof-basketbalploeg (in Lyon) en heeft een veelheid aan interesses en aandelen in firma's die in de Franse showbusiness bezig zijn en Ginobili zoekt naar een waardevolle kapstok voor de tweede helft van zijn leven. Hij weet nog niet of hij zal terugkeren naar zijn vaderland (waar hij grenzeloos populair is) of in Amerika (Texas) zal blijven. Hij is de enige die gesteld heeft nog wel een vleug ambitie voor een eventueel volgend seizoen te voelen.

De laatste wedstrijd van de Spurs (afgelopen dinsdag) gaf aan dat de drie veteranen nu werkelijk op hun laatste benen liepen: Gasol één punt en zeven rebounds, Parker vier punten en Ginobili tien punten waren geen factor in de laatste verlieswedstrijd. Uitgerekend de laatste kans (met 30 seconden te spelen en vier punten achterstand op de Golden State Warriors) werd door Ginobili simpel weggegooid: balverlies.

Na afloop werden de drie door twintigduizend aanwezigen met een vet applaus bedankt en trokken alle tegenstanders en coaches als ware het een grote afscheidsreceptie langs de Catalaan, de Fransman en de Argentijn; samen goed voor 50 NBA-seizoenen en 51.959 punten. Opmerkelijk: Parker, de kleine spelverdeler, en Gasol, de leptosome center, lagen qua scores in al die jaren vlak bij elkaar: 22.988 voor Parker en 22.874 voor Gasol.

Super-veteraan

Blijft nu de vraag hoe definitief hun afscheid van het professionele basketbal is. Bij San Antonio zal de complete selectie op de schop genomen worden, maar zijn er wellicht nog andere teams die een super-veteraan nog een aantrekkelijk handgeldje kunnen bieden. En wat gaan de financieel krachtige teams in Europa doen? Het grappige is wel dat alle drie de veteranen de deur op een piepklein kiertje laten staan. Afscheid van de wapenen te nemen blijkt toch moeilijk te zijn.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Manu Ginobili Beeld Getty Images
Manu GinobiliBeeld Getty Images

Gasol (die in zijn tijd bij Los Angeles overigens Italiaans sprak met ploeggenoot Kobe Bryant om hun tegenstanders in de war te brengen) lijkt het leven met een esculaap interessanter te vinden dan zijn lange, kapot gespeelde lijf nog maar weer eens een jaar lang in de strijd te gooien.

Tijdens een persconferentie, niet lang geleden, zeiden de drie op de vraag wat zij zouden gaan missen: "De onderlinge kameraadschap, coach Pop, de lol op de trainingen en jullie (wijzend op de persmensen) nog het minst..."

Na een korte stilte zei Ginobili: "Just kidding", waarop Gasol hem aankeek en zei: "Speak for yourself."

Parker, geridderd door de voormalig president Sarkozy als Chevallier in het 'Légion d'honneur' is overigens via zijn Nederlandse moeder familie van olympisch roeikampioen Jan Wienese. Parker en voetballer Thierry Henry zijn boezemvrienden. Gasol, een goede bekende van de Spaanse vorst Felipe en vriend van Rafael Nadal heeft nog een broer (Marc) in de NBA spelen. De grootste fans van Ginobili waren de presidenten Nestor en Christina Kirchner van Argentinië, en die ene kleine voetballer-landgenoot die bij Barcelona speelt en die ook ooit afscheid van zijn sport zal gaan nemen.

Lees ook: Wanneer stop je als topsporter? 'Je komt sowieso in een identiteitscrisis'

Welke afwegingen maakt een topsporter voordat hij zijn loopbaan beëindigt? Bestaat er zoiets als een handleiding voor een bevredigend afscheid?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden