Marsmans oneindig laagland volgens Denk

kamerVerkiezingen | Denk presenteerde haar programma met forse aanvallen op tegenstanders, in de politiek en in de media.

Of het nou premier Rutte, vice-premier Asscher of D66-leider Pechtold is, overal ziet Denk-lijsttrekker Tunahan Kuzu hetzelfde patroon: politici suggereren dat nieuwe Nederlanders geen gewone Nederlanders zijn. "Mensen moeten niet als nieuw worden behandeld", vindt Kuzu. "Ze zijn onderdeel van de samenleving!"

Niet voor niks heet het programma van Denk 'Denkend aan Nederland'. Dat is niet alleen de zoveelste variatie op de naam, het is vooral een verwijzing naar 'Herinnering aan Holland', het gedicht van Hendrik Marsman. De eerste strofe - 'Denkend aan Holland, zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan' - beschrijft het landschap van tachtig jaar geleden dat er nog steeds is, zegt Kuzu. Maar het volk is veranderd, door de toegenomen welvaart en de grote migratiestromen.

In dat nieuwe Nederland eist iedereen een plaats op, in dat land heeft elke inwoner rechten en plichten, voor dat land is iedereen verantwoordelijk, ongeacht de plek van geboorte - dat is de centrale boodschap van Denk. De partij is opgezet door Kuzu en Selçuk Öztürk, die twee jaar geleden de PvdA verlieten uit woede over de behandeling van vier Turkse clubs. Inhoudelijk draagt hun geschiedenis haar sporen na: het programma heeft een onmiskenbaar links karakter.

De partij heeft nu rond de 3500 leden, er is een jongerenbeweging, een wetenschappelijk instituut. De aanhang zit voor tachtig procent onder Nederlanders met een migratieachtergrond. Nederland is hun land, daar ligt hun toekomst, zegt Kuzu. Ook dat wordt in de titel uitgedrukt.

Een leuk land is Nederland in de ogen van Denk overigens niet, of lang niet altijd. Kuzu noemt zijn land 'verhard, verrechtst en verruwd' en hij constateert bij inwoners 'angst, xenofobie en egoïsme'. Vreemdelingenhaat neemt hij de mensen zelf niet kwalijk: "Dat is begrijpelijk, die xenofobe onderbuikgevoelens worden versterkt door politieke partijen en een aantal media. En die nemen we dat wel kwalijk."

Denk gaat in de campagne 'straat voor straat' overtuigen dat haar programma belangrijk is voor álle Nederlanders. Ze wil ook best meedoen aan een regering, 'maar onze idealen en principes zijn niet onderhandelbaar'. Daarbij heeft Denk vooral gelijkwaardigheid op het oog, gelijke kansen en bestrijding van racisme en discriminatie.

Programma Denk: Migrantenquotum in bedrijven

Als Denk het voor het zeggen heeft, komt er een quotum. De top van grote ondernemingen zou voor tenminste 10 procent uit mensen met een migrantenachtergrond moeten bestaan. Duizend extra agenten zouden controleren op discriminatie en racisten werden voorgoed geweerd uit overheidsdienst.

Door drastische maatregelen te nemen op het gebied van diversiteit wil Denk het 'vertrouwen herwinnen'. Zo krijgen mensen die discrimineren een verplichte 'contactstraf': ze moeten kennis maken met de groep die ze willen uitsluiten. Registratie in een 'R-register' voorkomt dat ze ooit in overheidsdienst komen.

In het voortgezet onderwijs moeten meer vreemde talen worden onderwezen: Portugees, Spaans, Mandarijn, Turks en Arabisch. Een onafhankelijke, internationale commissie moet onderzoek doen naar de Armeense genocide.

Bij Denk verdwijnt het eigen risico in de zorg, komt de AOW weer op 65 jaar, wordt de kinderbijslag hoger en betalen mensen met vermogen en inkomens boven de 150.000 euro meer belasting. Ook moeten er meer beschermde natuurgebieden in Nederland komen en wordt kindermisbruik bestraft met chemische castratie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden