Marslander succesvol op rode planeet neergeploft

Gejuich bij de NASA toen het levensteken van de Marslander kwam. Beeld NASA via Getty Images

De Amerikaanse Marslander heeft een behouden vaart gehad naar de rode planeet en is vanavond succesvol geland. 

Het was even spannend bij de vluchtleiding in Florida. Al 43 keer probeerden mensen een ruimtevaartuig op Mars te landen, 25 keer liep dat verkeerd af. NASA-medewerkers zaten ingespannen achter computers, driftig pratend in hun headset. Toen het verlossende levensteken vanaf de Marslander InSight kwam, acht minuten na de landing, viel iedereen elkaar in de armen en klonk gejuich. 

Kort erna stuurde InSight een eerste foto vanaf de planeet. De InSight moet als eerste verkenner ooit in de grond van Mars gaan boren, zo’n vijf meter diep. Zo kunnen wetenschappers leren hoe de planeet er van binnen uitziet. Ze willen bijvoorbeeld meten of er op Mars ook aardbevingen zijn. 

De InSight werd op 5 mei gelanceerd vanuit Californië. Om Mars te bereiken, legde hij een afstand van 484 miljoen kilometer af. Het apparaat kwam met een snelheid van bijna 20.000 kilometer per uur de dampkring van Mars binnen. Zeven minuten later was hij genoeg afgeremd om met een slakkegangetje van 8 kilometer per uur op het oppervlak te ploffen. Bij de landing was het hitteschild blootgesteld aan temperaturen van 1650 graden Celsius.

Kale vlakte 

De plek waar de InSight is geland, heet Elysium Planitia. Dat is een kale vlakte, net boven de evenaar van Mars. Niets valt op in het landschap, en precies daarom is de keuze op die landingsplek gevallen. Landen en boren gaat gemakkelijker op een vlakte die waterpas staat. Doordat er geen schaduwen zijn, kunnen de zonnepanelen van de lander genoeg energie opwekken.

Een ander instrument van de InSight moet kijken of Mars aardbevingen heeft. Vermoedelijk wel, maar die zijn waarschijnlijk anders dan die op aarde. De aarde bestaat uit platen die langs, tegen, over en onder elkaar schuiven en schokken. Mars heeft die niet. 

De wetenschappers achter de missie denken dat ze in de komende jaren tientallen tot honderden Marsbevingen meten. De zwaarsten kunnen een kracht van 6,0 hebben. Die trillingen kunnen iets vertellen over het binnenste van Mars, alsof het een zwangerschapsecho is.

De missie duurt ruim twee jaar. Bijna twintig apparaten hebben eerder geprobeerd op Mars te landen. Met InSight erbij zijn acht landingen gelukt. Vier daarvan waren karretjes, die rondreden. In 2020 willen Europa en Rusland samen een Marskarretje lanceren.

Lees ook: 

Wie wil weten hoe je zacht moet landen op een planeet, kan de kunst afkijken van de natuur

Hoewel we vooralsnog geen leven hebben gevonden in de ruimte, kunnen organismen wel degelijk inspiratie bieden voor ruimtevaart en ruimteonderzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden