Marseille staat er goed op

Netflix komt donderdag met een nieuwe politieke tv-serie: 'Marseille'. Maar noem het vooral niet de Franse 'House of Cards', zeggen de makers: Het gaat over liefde voor de Franse stad.

Poeh, haar geboortestad beschrijven, en dat in het Engels. De Franse actrice Géraldine Pailhas, die een van de hoofdrollen speelt in de nieuwe Netflix-serie 'Marseille', moet er even over nadenken. Maar dan volgt een stroom aan woorden waarin haar liefde voor de Franse havenstad doorklinkt. "Het is een uitgestrekte stad, direct aan zee, waar het vaak waait en het licht prachtig is. De inwoners komen overal vandaan. Marseille is een stad met veel verschillende kanten."

Maar, zo erkent Pailhas, de stad heeft ook problemen. Geweld, drugshandel, verloedering, ook dat hoort erbij. Net als de groter wordende angst voor de ander. De rechtse politieke partij floreert bij inwoners die bang zijn dat hun havenstad nog verder verandert door de komst van migranten.

Complexiteit genoeg dus om Marseille de hoofdrol te geven in een nieuwe politieke Netflix-serie, dachten de makers. Hoewel Parijs misschien meer voor de hand zou liggen - overal ter wereld hebben mensen een voorstelling van die stad - koos het tv-bedrijf Marseille voor de eerste Franse 'Netflix original'. Donderdag zet de tv-dienst de achtdelige reeks in één keer online, waarna de 80 miljoen abonnees wereldwijd kennis kunnen maken met de Franse gemeentepolitiek; Marseille gaat over de strijd om het burgemeesterschap. Netflix mag dan wel Amerikaans zijn, de serie is volledig Frans.

"En wat kunnen wij Fransen de wereld bieden?", stelt producent Pascal Breton zichzelf de vraag. "Lekker eten, mode, passie en af en toe wat seks. Marseille is een sexy serie."

In de serie neemt zittend burgemeester Robert Taro - gespeeld door Frankrijk's bekendste acteur Gérard Depardieu - het op tegen de jongere vrouwenverslinder Lucas Barrès, ooit zijn protegé. Met als gevolg vuile politieke spelletjes, waarbij de vraag is wie het verste durft te gaan in de poging Marseille te mogen besturen.

Juist: de vergelijking met Netflix' eerdere hitserie 'House of Cards' over Frank en Claire Underwood en hun strijd om het Witte Huis, ligt voor de hand. Een vergelijking die ongetwijfeld zal helpen kijkers van over de hele wereld, waaronder vele fans van House of Cards, voor de serie te interesseren.

Toch wijzen de makers elke overeenkomst resoluut van de hand. "House of Cards gaat enkel over macht, het is een cynische serie over politiek", zegt scenarioschrijver Dan Franck. "De karakters in Marseille hebben niets gemeen met de personages in House of Cards. Het gaat hen niet zozeer om de macht, het gaat hun om de liefde voor Marseille." Om daar aan toe te voegen: "Maar als Marseille net zo populair wordt als House of Cards, dat zou natuurlijk wel mooi zijn."

Hoewel de makers zeggen trots te zijn dat Netflix voor Frankrijk koos als volgende locatie voor een dramaserie, stond niet iedereen meteen te springen om samen te werken met die Amerikanen. "De Franse tv- en filmindustrie is redelijk conservatief. En bovendien behoorlijk rijk", zegt producent Breton. "Dus het was niet eenvoudig om goede mensen aan te trekken voor de serie. Dat ging lopen toen we eenmaal een goed script hadden en een bekende regisseur. Nu wil iedereen meedoen."

Want voor Netflix werken betekent een potentieel wereldwijd miljoenenpubliek. Dat is wel wat anders dan werken voor een Franse zender. "Ik ben niet zozeer bezig met de vraag of de Franse kijkers het wat gaan vinden", zegt de actrice Géraldine Pailhas. "Maar wat de rest van de wereld ervan vindt. Voor Marseille zal het in ieder geval goed zijn. De stad staat er goed op. Ook de minder mooie kanten horen daar nou eenmaal bij."

Breton: "Wel hebben we Marseille in de serie groter laten lijken dan de stad werkelijk is. Als je een miljoenenpubliek hebt, dan moet je groter denken dan als je een serie voor een Franse tv-zender maakt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden