Marseille koestert het mysterie Saint-Exupéry

Een Lockheed P38 Lightning, ¿Saint-Ex¿ zijn laatste vliegtuig. (Trouw)

Vijfenzestig jaar geleden verdween de Lockheed van schrijver Saint-Exupéry van de radar. Marseille blikt terug op de speculaties die volgden.

„Chapeau voor Jean-Claude Bianco!”, staat er in het gastenboek bij de ingang van het stadhuis van Marseille nabij de Vieux Port. Bianco is de visser die in 1998 de armband met de naam en het New Yorkse adres van de schrijver/vliegenier Antoine de Saint-Exupéry in zijn netten vond. De armband is onderdeel van de expositie die het stadhuis van Marseille heeft ingericht ter ere van de 65ste verjaardag van de vermissing van het vliegtuig van ’Saint-Ex’.

De armband, gevonden nabij het île de Riou, even uit de kust van Marseille, speelde een sleutelrol in de ontrafeling van het mysterie rond de dood van de auteur van het in 130 talen vertaalde ’Le petit prince’ (1943). Op de dag van de Franse nederlaag tegen nazi-Duitsland week Saint-Exupéry met zijn vrouw uit naar New York. Maar hij kon niet werkeloos toezien hoe de geallieerde strijdmacht de strijd tegen Hitler aanbond en meldde zich als jachtpiloot.

Na bemiddeling van een bevriende Franse legerofficier werd hij aangenomen. En zo steeg hij in de vroege ochtend van 31 juli 1944 op nabij de Corsicaanse havenstad Bastia voor een spionagemissie boven het Rhonedal. Enkele minuten later verdween zijn Lockheed P38 Lightning van de radar. Voorgoed.

Uitgaande van de plek waar Bianco de armband vond, besloot duiker Luc Vanrell in 2000 tot een onderzeese zoekactie. Hij stuitte op een vliegtuig, maar was het van Saint-Exupéry? Tijdens de slag om Marseille (1944) stortten er tientallen vliegtuigen in zee. Het serienummer op de turbocompressor bood uitkomst: het is inderdaad de bewuste P38 Lightning.

Daarmee zijn de raadselachtige omstandigheden rond de dood van ’Saint-Ex’ niet opgehelderd. Ingegeven door de pessimistische toon van zijn laatste geschriften, zijn de speculaties over een zelfgekozen dood altijd hardnekkig geweest.

Een Messerschmitt 109, gevonden in de buurt van het wrak, voedde een nieuwe theorie: mogelijk was er een crash. Maar de na veel moeite opgespoorde Duitse piloot blijkt op een ander tijdstip in zee te zijn gestort.

In het voorjaar van 2008 was er een doorbraak. In een interview met de lokale krant Le Provence, zegt de Duitser Horst Rippert, voormalig jachtvlieger, dat hij het toestel van Saint-Exupéry moet hebben neergeschoten. Op de dag van diens verdwijning haalde Rippert naar eigen zeggen een P38 Lightning uit de lucht voor de kust van Marseille.

De ironie wil dat Saint-Exupéry tot Ripperts favoriete auteurs behoorde. Had hij geweten wie er in het toestel zat, had hij zich naar eigen zeggen wel twee keer bedacht, alvorens te schieten.

De schrijver voor zijn kist. Hij moést meevechten. (FOTO'S EPA)
(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden